Kamerlid van Haga: “Burgemeester Halsema deelt nieuwe klap uit aan Indische gemeenschap.”

Tweede Kamerlid Wybren van Haga noemt het cancellen van de Indië-herdenking op de Dam door  burgemeester Halsema een nieuwe klap in het gezicht van de Indische gemeenschap. Halsema zegt niet te komen vanwege de speech van de dochter van KNIL-strijder Raymond Westerling.

“In al haar graagte om woke en politiek correct te zijn, kiest Halsema willens en wetens de verkeerde kant van de geschiedenis door te kiezen voor het kamp dat Westerling beschuldigt van oorlogsmisdaden”, aldus Van Haga, die erop wijst dat Halsema de keuze om de dochter van Westerling op de Dam in een toespraak te laten pleiten voor eerherstel en erkenning ‘zeer ongepast en pijnlijk’ noemde. “Een grof schandaal!” 

Rehabilitatie
Van Haga pleit er al langer voor om zowel generaal Spoor als kapitein Westerling te rehabiliteren. “Zij hebben een einde gemaakt aan de Bersiap-periode, waarin grootschalige genocide werd gepleegd op (Indische) Nederlanders, maar ook op Molukkers en Chinezen”, zegt Van Haga, die vlak voor het zomerreces een motie indiende om de Bersiap-periode te onderzoeken. “Het onderzoek naar het geweld van Nederlandse militairen in de voormalige kolonie is veel te eenzijdig. Het enorme leed van verkrachting en moord door Indonesische opstandelingen wordt onder de tafel geveegd. Dat is onacceptabel! Waar was Halsema bij het in de steek laten van de Indische gemeenschap, waarvoor het kabinet heeft besloten om geen financiële regeling te tref­fen voor Indische en Molukse weduwen van ambtenaren of militairen, die tijdens de Japanse bezetting de Staat dienden? In plaats van politiek correct te willen zijn, had ze voor die vergeten mensen wat kunnen betekenen.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.