Kamer- en raadsdebat aangevraagd over zware criminaliteit: 775 onbehandelde zaken door  tekort aan Haagse rechercheurs

Schietpartijen, overvallen en een steeds groter wordend aantal gevallen van cybercrime. Door een tekort aan Haagse rechercheurs blijft een schrikbarend aantal van 775 zaken onbehandeld. Het aantal zaken dat binnenkomt is te groot voor de huidige capaciteit

“Volstrekt onaanvaardbaar dat de landelijke- en lokale overheid dit laten gebeuren. Dat zij er niet is voor het garanderen van de veiligheid van onze burgers en dat men ernstige criminaliteit welig laten tieren”, aldus Tweede Kamerlid Wybren van Haga en raadslid Richard de Mos (Hart voor Den Haag), die beiden een spoeddebat hebben aangevraagd. “De burger is de dupe en de weinige rechercheurs die er wél zijn werken zich over de kop.”

De beide volksvertegenwoordigers reageren daarmee op berichtgeving inzake de criminaliteit en de worsteling van de politie met capaciteit.

Wijken veranderen in ghetto’s
“Al jaren vraagt mijn fractie om meer politiecapaciteit en heeft het een plan ingediend om capaciteit vrij te spelen. Helaas was dat tegen dovemansoren besteed en zie je hele Haagse wijken veranderen in ghetto’s waar het met de dag onveiliger wordt,” aldus De Mos, die samen met Wybren van Haga al vaker aan de noodrem trok over toenemend geweld in een deel van Den Haag Zuidwest, waar de Haagse burgemeester Jan van Zanen eerder dit jaar na geweldsincidenten tijdelijk een samenscholingsverbod instelde. De Mos wil van burgemeester Van Zanen een verklaring voor het feit dat door het grote personeelstekort zoveel criminelen vrijuit gaan, zich ontastbaar wanen en hun criminele activiteiten steeds verder ontplooien. 

Kamerlid Van Haga wil op zijn beurt van minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) weten hoe zij de gemeente Den Haag gaat ondersteunen om de toenemende criminaliteit daadkrachtig te bestrijden. 

“Het is volstrekt onacceptabel dat zoveel zware zaken op de plank blijven liggen en dat geboefte wegkomt met schietpartijen, overvallen en cybercrime. Zo blijft district Zuid in Den Haag tot één van de meest criminele gebieden van Nederland behoren en geef je gewelddadige en zware misdaad vrij spel.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.