Kabinet laat Groningen en de rest van Nederland in de steek

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. In plaats van de Groningers te compenseren, kiest het kabinet ervoor om heel Nederland in de steek te laten. De energierekening stijgt en de energiezekerheid daalt, maar toch wil het kabinet Rutte IV het Groninger Gasveld sluiten.

Belazerd
“De Groningers zijn woest en dat is begrijpelijk”, zegt Wybren van Haga. De manier van gaswinning in Groningen was volledig onverantwoord. Hierdoor verzwakte de grond, ontstonden er aardbevingen en scheurden de Groningse huizen. Van Haga: “De Groningers werden belazerd doordat er op een onverantwoordelijke manier aardgas werd geproduceerd.” Toen aan het licht kwam dat de gasboringen voor aardbevingen zorgden, werden de slachtoffers niet gecompenseerd. Dankzij dit kabinet zitten de Groningers in onveilige huizen, zonder enige compensatie voor hun schade.

Gespeelde emoties
Veilig en verantwoord gas winnen kan, maar in plaats daarvan sluit het kabinet het grootste gasveld van Europa en helpt daarmee onze energiesoevereiniteit om zeep. Onnodig, want de grond kan
geïnjecteerd worden met water of stikstof om de druk in het veld gelijk te houden, zodat de grond
niet meer kan verzakken. “Dit zijn eenvoudige technieken, die over de hele wereld worden
toegepast”, aldus Van Haga. Schoon en betrouwbaar gas van eigen bodem is voor dit kabinet
niet belangrijk, zij gebruiken liever gespeelde emoties als argument om het gasveld te sluiten.

Maar zonder gas uit Groningen laat het kabinet ons, letterlijk en figuurlijk, in de kou staan. En dat is niet in het belang van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.