BVNL vraagt opheldering over huizen in Almere die zonder stroom zitten vanwege vol elektriciteitsnet

Een deel van de nieuwe woningen in Almere zit zonder stroom. Ze kunnen niet op elektriciteitsnet worden aangesloten, omdat dit overvol is. BVNL stelt hierover Kamervragen aan Minister Rob Jetten van EZK. Wybren van Haga: “De doorgeslagen verduurzamingsplannen brengen energielevering in gevaar!”

“Sinds de energiecrisis van vorig jaar is er een nog grotere toename te zien in het aantal windturbines, zonneparken, laadpalen en warmtepompen in Nederland. Ook de verduurzamingsplannen vanuit de politiek en in de industrie zijn een factor in het hoge aantal nieuwe aanvragen. Soms worden er hele woonwijken gebouwd met een standaard warmtepomp en zonnepanelen. Dat is vragen om problemen”, aldus Van Haga, die van Nederland een energiesoeverein land wil maken.

“Dit kan door zo snel mogelijk te investeren in zowel grote als een aantal kleinschalige kerncentrales. Dat zal een enorm positieve impuls hebben op de regio’s waar deze (kleine) kerncentrales komen. In onze ogen een goed alternatief voor de bestaande soap rondom de bouw van megalomane windmolen- en zonneparken.”

Van Haga wil directe actie van demissionair klimaatminister Jetten (D66), om de grote problemen van het overbelaste stroomnet op te lossen. Van Haga: “Overal in het land is het stroomnet overbelast. Vorig jaar gooide netbeheerder TenneT het stroomnet in Flevoland, Limburg en Noord-Brabant al eens op slot vanwege overbelasting. Netbeheerder Enexis kondigde dit voorjaar al aan dat grootgebruikers in Overijssel tijdelijk geen nieuwe aanvragen meer kunnen doen. Hetzelfde geldt voor TenneT in Zeeland. Volstrekt onaanvaardbaar in een welvarend land als Nederland.”

Gevolgen voor de woningbouwopgave 
BVNL wil daarnaast van het kabinet weten wat deze stroomnetcrisis voor gevolgen heeft voor de woningbouwopgave die er ligt. “Er is een unicum in Almere. Daar kunnen voor het eerst geen nieuwe woningen worden aangesloten op het stroomnet vanwege overbelasting. Dit betekent dat de nieuwe huizen geen stroomvoorziening hebben”, aldus Van Haga, die erop wijst dat de verantwoordelijk wethouder al heeft gesteld dat Almere stilvalt als er niet snel een oplossing komt voor dit probleem. Dan moet er worden gestopt met de uitgifte van grond, totdat er meer perspectief is. “Per saldo betekent dat dus dat er geen woningen worden gebouwd.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.