De rol van de overheid en de invloed van grote techbedrijven in de digitale wereld baart BVNL grote zorgen. Wij moeten ervoor waken dat onze privacy niet te grabbel wordt gegooid. Want een overheid die alles van je weet, levert grote risico’s op.
450 Miljoen burgers volgen
De EU is hard bezig een digitale controlemacht te worden. Straks wordt het mogelijk om 450 miljoen burgers te volgen en te controleren. De Europese Commissie komt met verregaande voorstellen zoals de digital services act, digital markets act en data governance act. En natuurlijk moeten we de Europese digitale identiteit niet vergeten. Dit alles geeft de EU, maar ook onze eigen overheid, veel te veel macht. Bovendien ligt misbruik op de loer. Een vergissing, of een misstap in de ogen van ‘Big Brother’ en je bent enemy of the State en dan zijn de gevolgen niet te overzien.
In een aantal landen is de digitale controlestaat al de realiteit en ook Nederland stevent hierop af. Nog niet zo lang geleden controleerde de overheid nog onze medische status via een QR-code die burgers de toegang tot het openbare leven kon ontzeggen. En twee weken geleden was er nog het bericht dat inlichtingendiensten data van burgers veel te lang bewaren. Stilletjes voltrekt zich een digitale machtsverschuiving en voor we het weten worden we wakker in een surveillancestaat.
Sleepwet
De EU is met een plan gekomen voor het opsporen van kindermisbruik, waarmee online platforms straks de mogelijkheid krijgen om actief in online privéberichten van burgers te zoeken naar materiaal. En ook de Sleepwet, waar een meerderheid van de Nederlanders tegen heeft gestemd, blijkt nu toch opeens in werking te zijn gesteld. Hoewel het natuurlijk goed is dat ernstige misstanden worden aangepakt, hebben dit soort ontwikkelingen grote gevolgen voor de privacy van onschuldige burgers. Massasurveillance is niet in het belang van Nederland, maar vooral in het belang van de overheid. En daar wordt het allesbehalve veiliger van.