De Mos roept Dijkgraaf op Rijkswaterstaat te kapittelen voor afsluiten Noorderpier Hoek van Holland

Oud-Hoekenees Richard de Mos steunt het dorpsraadlid Martijn Blankers in zijn strijd om het flaneren over de pier in stand te houden. Sinds deze maand is het naar het einde van de pier lopen niet meer toegestaan.

“Je wordt toch doodmoe van al die paniekerige overregulering? Decennia lang werd er naar hartelust gewandeld over de pier. Niets aan de hand, tot daar de betuttelbrigade van Rijkswaterstaat om de hoek kwam kijken. Die noemt de hekgolven van voorbijvarende schepen ineens een groot gevaar. Die hekgolven waren er 40 jaar geleden, toen ik op de pier speelde en er veel met mijn vader kwam, ook al. Het is van tweeën één: of Rijkswaterstaat heeft decennia lang gemarchandeerd met de veiligheid, óf wat overijverige pennenlikkers zijn de veiligheidsproblematiek sterk aan het overdrijven. Ik denk het laatste”, zegt Richard de Mos, die namens BVNL in het waterschap van Delfland zit. Hij stelt dat het wandelen over de Noorderpier hoort bij De Hoek. “Het is te gek voor woorden dat Rijkswaterstaat, zonder de Hoekse Dorpsraad hierbij te betrekken, zo vlak voor de start van het badseizoen even tussen neus en lippen door besluit om een deel van de Noorderpier dicht te gooien? Waar zijn de alternatieven om de laatste 600 meter van de pier niet af te sluiten? Bijvoorbeeld het aanleggen van een kruinmuur, waardoor golfslag voorkomen wordt of, als men zo nodig veiligheidsmaatregelen wil nemen, het laatste deel van de pier alleen afsluiten in het stormseizoen? Kortom: denken in wat wel kan, in plaats van De Hoek een iconisch plekje te ontnemen.”

Alhoewel het Hoogheemraadschap van Delfland niet over de pier van Hoek van Holland gaat, gaat De Mos de Dijkgraaf toch vragen om Rijkswaterstaat te kapittelen over de afsluiting van de pier. “Wij vertegenwoordigen als waterschap van Delfland ook de inwoners van Hoek van Holland. Daarbij past het om dan ook voor de belangen van Hoekenezen op te komen”, aldus De Mos. Hij stelt schriftelijke vragen.

Tenslotte roept De Mos op om de petitie ‘Red de Pier’ te ondertekenen. “Al meer dan 2100 mensen stellen dat de pier al zo’n 150 jaar lang vrij toegankelijk is. Die sluiten we niet zomaar af!”

Vragen van het lid De Mos aan het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden inzake het deels afsluiten van de Noorderpier in Hoek van Holland:

1) Bent u bekend met het bericht https://www.rijnmond.nl/amp/nieuws/1829359/niet-meer-naar-het-einde-van-de-pier-en-terug-noorderpier-hoek-van-holland-gaat-dicht?

2) Deelt u de mening dat wandelen over de pier hoort bij Hoek van Holland en dat het te gek voor woorden is dat Rijkswaterstaat, zonder de Hoekse Dorpsraad hierbij te betrekken, vlak voor de start van het badseizoen heeft besloten om een deel van de Noorderpier dicht te gooien? Zo ja, heeft u de bereidheid om Rijkswaterstaat te kapittelen over deze overregulering en ze te wijzen op het feit dat de door hen ineens geschetste situatie ‘onveilige’ situatie al decennia zo is?

3) Heeft u, als vertegenwoordiger voor Hoek van Holland, de bereidheid om te staan voor de wil van vele Hoekenezen om de Noorderpier open te houden? Zo ja, zou u bij Rijkswaterstaat:

  • willen pleiten voor het heropenen van de Noorderpier,
  • het aandragen van alternatieven voor het (deels) heropenen van de Noorderpier,
  • het betrekken van de Hoekse Dorpsraad bij het (deels) heropenen van- en verdere besluitvorming over de Noorderpier.

4) Bent u er zich van bewust dat er in 24 jaar slechts 19 gerapporteerde ongelukken zijn gebeurd en dat de pier daarmee niet als onveilig kan worden beschouwd? Zo ja, weet u dat uit navraag blijkt dat het aantal gerapporteerde incidenten op het strand van Hoek van Holland ver boven het aantal incidenten op de pier ligt ? Alleen al bij de EHBO waren dat er afgelopen jaar meer dan 200 honderd. Moeten wij ook bang zijn dat het strand binnenkort afgesloten gaat worden?

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.