CPB expert: programma BVNL beste voor de economie

Wybren van Haga: “Asielstop, stoppen met Timmermans’ Green Deal, einde aan Europese fondsen, kleinere overheid en ontmantelen Stikstof- en Klimaatfonds leveren miljarden op die in het belang van Nederland ingezet kunnen worden.”

Centraal planbureau pensionado Wim Suyker haalde vorige week groot het nieuws met zijn doorrekeningen van verkiezingsprogramma’s. In de BNR-podcast ‘En Gratis Bier Voor Iedereen’ geeft Suyker aan dat BVNL er het beste uitkomt van alle partijen, omdat vooral de kosten van de overheid omlaag gaan en het belastingsysteem fors vereenvoudigd wordt.

“BVNL haalt miljarden euro’s op die écht in het belang van Nederland ingezet kunnen worden”, zegt voorman Wybren van Haga, die de opbrengsten opsomt. “Eenmalig door het ontmantelen van het Stikstoffonds (25 miljard) en het Klimaatfonds (35 miljard). En structureel door onder meer te stoppen met migratie (24 miljard per jaar), afschalen van externe inhuur bij de overheid (700 miljoen per jaar) en door het afschaffen van ontwikkelingshulp (5 miljard per jaar)”, zegt Van Haga, die nog even doortelt.

Stoppen met de Green Deal
“BVNL wil, middels een vlaktaks, het belastingsysteem fors vereenvoudigen, wat tientallen miljarden euro’s per jaar oplevert en werken echt laat lonen. We schaffen daarbij alle toeslagen (19 miljard per jaar) af”, zegt Van Haga, die aangeeft dat er wel een aantal jaar overheen gaat om dit op een goede wijze in te voeren. “Maar dit draagt dusdanig bij aan een goed economisch vestigingsklimaat, dat er daarnaast jaarlijks vele miljarden zullen binnenstromen als indirect gevolg.”

BVNL vindt dat iedere euro belastinggeld altijd in het belang van Nederland besteed moet worden. Van Haga: “Dus stoppen met het weggeven van Defensiematerieel aan Oekraïne (2,1 miljard), stoppen met nettobetalingen aan de EU (10 miljard per jaar) en Europese steunfondsen voor Zuid-Europa.” Met zijn eerste doorrekening haalt Van Haga 155,4 miljard euro aan baten op. “Dan zijn de opbrengsten voor het afscheid nemen van de Europese Green Deal van Timmermans en supranationale organisaties als het World Economic Forum (WEF) en de WHO, nog niet eens meegerekend.”

Van Haga mikt met Belang van Nederland op drie tot vijf zetels.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.