BVNL wil voorrang provincie Zeeland bij PFAS-gezondheidsonderzoek en garanties tolvrije Westerscheldetunnel

BVNL wil dat de provincie Zeeland voorrang krijgt bij een  PFAS-gezondheidsonderzoek: “Al lange tijd maken burgers en bestuurders zich zorgen over de PFAS-vervuiling van de Westerschelde, door de chemische fabriek 3M. Er komt een landelijk gezondheidsonderzoek naar de gevolgen van PFAS en daarbij wil BVNL graag dat de  provincie Zeeland voorrang krijgt”, aldus Wybren van Haga, die erop wijst dat van een aantal stoffen die in PFAS zitten bekend is dat ze een schadelijk effect hebben op milieu en gezondheid.

“De concentratie PFAS in de Westerschelde moet omlaag en er moet een gezondheidsonderzoek in Zeeland komen, zeker ook omdat België dat ook gaat doen. De resultaten van het landelijke onderzoek naar PFAS moeten leiden tot betere zorg en ongerustheid bij inwoners over hun gezondheid wegnemen.” 

Nooit meer ontpolderen 
Verder staat in het verkiezingsprogramma van BVNL dat er nooit meer ontpolderd mag worden. “Wij weigeren ons neer te leggen bij het onder water zetten van landbouwgronden. Het ontpolderen van de Hedwigepolder getuigt van historische dwaasheid. Het onderwater zetten van vruchtbare Zeeuwse grond ten faveure van de Antwerpse haven, notabene een concurrent van ons eigen Rotterdam, was volstrekt onacceptabel en mag nooit meer gebeuren”, aldus oud-Statenlid Robert Brunke, die voor BVNL als Zeeuw op plek 23 op lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staat. 

BVNL wil ook vaart maken van het sneller doorvoeren van een tolvrije Westerscheldetunnel. “Elke dag dat daar nog betaald moet worden is er één teveel. Er moeten harde garanties komen dat tol tot het verleden gaat behoren, zeker nu in er in de media verhalen opdoemen dat Zeeland toch weer in de maling wordt genomen en een tolvrije Westerscheldetunnel op de lange baan geschoven dreigt te worden”, aldus Van Haga en Brunke.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.