BVNL wil strengere straffen voor stalbezettingen door dierenactivisten

Deze week zijn door dierenactivisten nieuwe dreigingen geuit stallen van veehouders te bezetten. Landbouworganisatie LTO Nederland drukt haar leden op het hart om waakzaam te zijn. BVNL wil extremisten die hardwerkende boeren de stuipen op het lijf jagen harder straffen.

Drie jaar geleden bezetten tientallen activisten al een varkensstal in Boxtel. De roep om sancties voor dergelijke extremistische daden wordt steeds harder.

“In New South Wales, een staat in Australië, worden illegale stalbezettingen zwaarder bestraft. Dat zou bij stalbezettingen in Nederland ook moeten”, vindt Wybren Van Haga, die erop wijst dat extremisten in Australië tot 3 jaar celstraf kunnen krijgen. “De Australische regering heeft hiervoor de wet ‘Het recht op landbouw’ gelanceerd. Deze wet biedt Justitie de mogelijkheid om de zwaarste straffen te eisen voor stalbezettingen en inbraken in stallen. Behalve een maximum straf van drie jaar, kunnen de boetes oplopen tot 22.000 Australische dollars (13.433 euro). Goed voorbeeld, doet goed volgen moet hier het credo zijn.” 

Extreme dierenactivisten kondigen in niet misverstane woorden aan om vanaf volgende week veebedrijven te bezetten en de dieren uit stallen te halen.

Van Haga: “Dat werkschuwe tuig moet andermans eigendommen met rust laten. Strenger straffen is wat BVNL betreft noodzakelijk.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.