BVNL wil speciale coördinator voor aanjagen kernenergie

Naar voorbeeld van Zweden wil BVNL volop inzetten op het gebruik van kernenergie. “In Zweden ligt een ambitieus plan voor kernenergie. Tegen 2045 wil de regering haar nucleaire arsenaal enorm hebben uitgebreid. Er wordt een speciale coördinator aangesteld om de regering hierin te ondersteunen. Dat moeten wij ook doen”, vindt Wybren van Haga.

De conclusie die getrokken kan worden uit de Zweedse plannen is dat het land niet meer volledig vertrouwt op hernieuwbare energie door windmolens en zonnepanelen. Verdere afhankelijkheid van windmolens zou namelijk leiden tot te veel prijsschommelingen en een verhoogde kans op stroomstoringen, aldus de Zweedse regering.

Van Haga: “Daarom zal kernenergie een centrale plek innemen in het klimaatbeleid, om zo de Zweedse stroomproductie te verdubbelen. In de komende twintig jaar wil de Zweedse regering minstens tien nieuwe kerncentrales bouwen. Dit is een ruime verdubbeling van het huidige aantal centrales. Om de bouw te bekostigen, stelt de regering overheidskredietgaranties beschikbaar aan bouwers van kerncentrales. Er komt hiervoor 400 miljard Zweedse kronen (omgerekend 36 miljard euro) beschikbaar. Een soortgelijke visie zouden wij zo snel mogelijk ook in Nederland moeten ontwikkelen, met  wetgeving waarbij sneller kerncentrales kunnen worden gebouwd.”

Kleinschalige kerncentrales
De bouw van kleinschalige kerncentrales kan volgens BVNL een enorm positieve impuls hebben op de regio’s, zoals bijvoorbeeld Twente, Drenthe of Noord-Brabant. “In onze ogen zijn kleinschalige kerncentrales een goed alternatief voor het huidige circus dat plaatsvindt rondom de bouw van megalomane windmolen- en zonneparken, waar grootschalig verzet tegen is.” 

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.