BVNL wil spaartakscompensatie voor alle spaarders

Spaarders die niet ‘op tijd’ bezwaar hebben gemaakt bij de Belastingdienst tegen de vermogensrendementsheffing in box 3, hoeven niet gecompenseerd te worden. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. Staatssecretaris Van Rij (Financiën) gaat zich na de uitspraak beraden op de vervolgstappen. BVNL wil wel dat álle spaarders gecompenseerd worden.

Olaf Ephraim: “Geld wat de fiscus in het verleden geïnd heeft, en waar ze geen recht op had, is gewoon diefstal,” aldus Ephraim. “Wij ontvangen berichten dat mensen in eerste instantie niet durfden te klagen uit angst om daardoor op een fiscale zwarte lijst te belanden. Maar wat onrechtmatig verkregen is, moet gewoon netjes teruggegeven worden aan de rechtmatige eigenaar. Dat is cruciaal voor het vertrouwen van burgers in de overheid.” De Tweede Kamer heeft er eerder al voor gepleit in elk geval alle ’kleine spaarders’ te compenseren, al is nog onduidelijk wie daar precies onder vallen.

Verleng verjaringstermijn
Daarnaast pleit BVNL ervoor om de verjaringstermijn voor het maken van bezwaar te verlengen naar twaalf jaar. “Ook voor eventuele toekomstige situaties. Op diefstal van eigendom staat ook een verjaringstermijn van twaalf jaar, waarop mensen het nog kunnen aanvechten. Dan is het natuurlijk niet uit te leggen dat kleine spaarders na vijf jaar al te laat zouden zijn om hun recht te halen,” zegt Ephraim. “De overheid moet betrouwbaar, consistent en rechtvaardig zijn, naar alle belastingbetalers toe. Rechtvaardigheid mag zich nooit beperken tot een gang naar het klachtenloket, rechtvaardigheid behoort ook de mensen toe die de weg richting dat loket niet weten te vinden.”

BVNL heeft over deze kwestie Kamervragen gesteld.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.