BVNL wil sluiting kinderhartcentra UMC’s Leiden/Amsterdam en Utrecht terugdraaien

Tweede Kamerlid Wybren van Haga heeft in het BVNL-verkiezingsprogramma laten opnemen dat de sluiting van de kinderhartcentra van de UMC’s Leiden/Amsterdam en Utrecht wordt teruggedraaid.

Zorgminister Ernst Kuipers (D66) besloot eerder dit jaar om de kinderhartchirurgie in Nederland te concentreren en daarom de kinderhartcentra in het LUMC en het UMC Utrecht te sluiten. Dat betekent dat de afdeling kinderhartchirurgie in het UMC Utrecht en het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam – Leiden (CAHAL) binnen twee jaar zullen verdwijnen.

“Dit is een zeer risicovol scenario, waar ook de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) voor waarschuwt. Het brengt de continuïteit van kinderhartzorg in gevaar, door meer schakelmomenten en meer transporten”, aldus Van Haga. Wat BVNL betreft zijn de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 hét ideale moment om het schadelijke plan van sluiting van de kinderhartcentra UMC’s Leiden/Amsterdam en Utrecht ongedaan te maken. Van Haga schaart zich daarmee achter vele bezorgde ouders en andere betrokkenen die het niet eens zijn met sluiting, omdat het resulteert in verder moeten reizen, voor minder zorg. Dit is voor kwetsbare kinderen, hun ouders en deze gezinnen zeer problematisch en levert bovendien onacceptabele gezondheidsrisico’s op.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.