BVNL wil onderzoek naar terroristen die zich uitgaven voor groep oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne

BVNL reageert onthutst en geschrokken op het nieuws dat een groep die zich voordeed als oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne in werkelijkheid IS-terroristen zijn. “Hoeveel tikkende IS-tijdbommen doen zich nog meer voor als vluchteling?” wil Van Haga vanavond, tijdens het debat terrorisme en extremisme, weten van minister Yesilgöz.

Aanslag voorbereid
Een 29-jarige man uit Tadzjikistan en zijn 31-jarige vrouw uit Kirgizië zijn donderdagochtend aangehouden op verdenking van terrorisme. Het echtpaar kwam na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne naar Nederland en woont met een tijdelijke verblijfsvergunning in Breda. Ze worden ervan verdacht een aanslag te hebben voorbereid, aldus het Openbaar Ministerie.

Van Haga: “Het stel dat in Nederland werd aangehouden had hier een tijdelijke verblijfsvergunning. Als zij zich hebben voorgedaan als oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne, zit hier een gigantisch veiligheidsprobleem. We denken dat we oorlogsvluchtelingen helpen, maar importeren terroristen.” 

Grotere rol Vreemdelingenpolitie 
Van mensen die zich als asielzoeker in Nederland melden, wordt de identiteit gecontroleerd door de Vreemdelingenpolitie. Bij vluchtelingen die uit Oekraïne kwamen, was de rol van de politie minder groot.

“Dit moet dus heel snel worden aangepast”, aldus Van Haga die een grotere controlerende rol wil voor de Vreemdelingenpolitie, bij mensen die zeggen te vluchten voor de oorlog in Oekraïne.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.