BVNL wil Pensioenwet blokkeren in de Eerste Kamer

BVNL maakt van de nieuwe wet Toekomst Pensioenen (Wtp) een campagnethema. De pensioenwet, die eind december vorig jaar door de Tweede Kamer werd aangenomen, moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. De kiezer kan daar een stokje voor steken.

Een ‘casinopensioen’, noemt Eerste Kamerlijsttrekker Erik de Bie het voorstel van pensioenminister Carola Schouten (CU), dat de grootste hervorming van na de oorlog zou betekenen. Aan de hand van de uitslag van de verkiezingen op 15 maart aanstaande wordt ook de Eerste Kamer getrapt gekozen. “Aangezien de pensioenwet daar nog goedgekeurd moet worden is dat een uitstekend moment om af te rekenen met de partijen die deze wet er snel doorheen willen jagen”, zegt De Bie, die de Eerste Kamer de aangewezen plek vindt om de pensioenwet te laten sneuvelen.

Aan willekeur overgeleverd
“Het is een wet die barst van de onduidelijkheden en onzekerheden. De pensioenwet is onvoldragen”, stelt De Bie. De Eerste Kamer is staatsrechtelijk het orgaan dat wetten in zijn geheel moet controleren op zorgvuldigheid en kwaliteit, zonder deze wetsvoorstellen inhoudelijk te kunnen wijzigen. “Op geen van de genoemde punten voldoet de pensioenwet. Deelnemers zijn aan willekeur overgeleverd en kunnen geen bezwaar maken tegen de omzetting van hun huidige pensioenpot naar een individueel potje.” Een normale rechtsgang is schier onmogelijk gemaakt, waardoor de rechten van alle pensioendeelnemers met voeten getreden worden. “Er wordt in feite gegokt met de oude dag van 10 miljoen Nederlanders, ter waarde van 1.500 miljard euro, terwijl pensioen uitgesteld loon is en dus het bezit van u en mij. Die gok mag niet worden gewaagd en dient dus geblokkeerd te worden in de Eerste Kamer”, zegt De Bie, die de kiezer oproept om de nieuwe Pensioenwet mee te nemen bij het stemmen op 15 maart. 

PvdA en GroenLinks zijn voor
In de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer, die in juni aantreedt, zouden de verhoudingen wel eens heel anders kunnen liggen dan nu. De coalitiepartijen staan in de opiniepeilingen op fors verlies. De regeringscoalitie heeft nu al geen meerderheid in de Eerste Kamer, maar met de steun van GroenLinks en Partij van de Arbeid, is die er voor de pensioenwet nog wel. “Alle reden dus om deze partijen én de coalitie af te straffen en zo een stokje te steken voor deze op handen zijnde pensioenroof”, aldus De Bie. “Stem in het belang van gepensioneerd Nederland.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.