BVNL wil directe sluiting AZC Budel

BVNL-Kamerleden Wybren van Haga en Hans Smolders (zelf uit Brabant) eisen van staatssecretaris Van der Burg (asiel) dat hij het asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel per direct zal sluiten. De helft van de inwoners van de gemeente Cranendonck wil na 2024 geen opvang van asielzoekers meer in Budel. Bijna twee derde ziet het liefst dat defensie weer terugkeert op het kazerneterrein waar nu een azc is gevestigd.

Overlast neemt toe
“Wat ons betreft wordt deze toko per direct gesloten. Omwonenden van het azc hebben lang genoeg in de ellende gezeten. Diefstal, intimidatie en onveilige situaties zijn schering en inslag,” aldus Van Haga en Smolders, die wijzen op het feit dat zes op de tien mensen die de vragenlijsten invulden zich geheel of gedeeltelijk negatief toonden over het azc. Drie op vier mensen die overlast hebben ervaren, zeggen dat dit de laatste jaren is toegenomen.

De overlastgevende asielzoekers in Budel zijn al langer onderwerp van gesprek. Eerder werd bekend dat de bus niet meer bij het azc stopt vanwege incidenten met asielzoekers. Ook demonstreerden bewoners tegen het openhouden van het azc.

“Mensen wil hun dorp terug. Zij hebben geen zak te vertellen over het terrein van het azc en hebben het helemaal gehad met de dwang en drang rondom deze ellende”, aldus beide Kamerleden. 

De BVNL-Kamerleden pleiten ervoor om defensieactiviteiten op het Defensieterrein terug te laten keren. 

Vragen van BVNL aan de staatssecretaris van asiel inzake het azc in Budel:

  1. Bent u bekend met het bericht dat de helft van de omwonenden azc Budel het liefst ziet verdwijnen?
  2. Deelt u de mening dat omwonenden van het azc lang genoeg in de ellende hebben gezeten en dat het u plicht is om een einde te maken aan diefstal, intimidatie en onveilige situaties, welke schering en inslag zijn? Zo ja, heeft u de bereidheid om het azc Budel per direct te sluiten? Graag een gedetailleerd antwoord. 
  3. Welke verplichtingen voelt u richting de bewoners in de omgeving van het azc Budel die zeggen dat de overlast die zij ervaren de laatste jaren alleen maar is toegenomen? 

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.