BVNL vraagt spoeddebat aan over overtreden wet door Nokia-premier Rutte

BVNL heeft naar aanleiding van de conclusies van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed een Kamerdebat aangevraagd.

“Premier Rutte overtrad de Archiefwet bij het wissen van zijn sms’jes en deed dit bovendien jarenlang. Een keiharde conclusie van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. Hierover moet de premier tekst en uitleg komen geven,” vindt Van Haga, die eerder pleitte voor een onderzoek rondom de opslagcapaciteit van de telefoon van Rutte: “De veronderstelling van de premier dat hij maximaal 20 sms’jes aan opslagcapaciteit had is lariekoek.”

Overtreden van de wet
Na de Ruttedoctrine, de toeslagenaffaire en vele andere gevallen van het plotselinge verdwijnen van het actieve geheugen van de premier, is SMS-gate nu definitief aangemerkt als een wettelijke overtreding. Premier Rutte overtrad de Archiefwet bij het wissen van zijn sms’jes’, zogenaamd omdat hij ‘te weinig opslagruimte’ zou hebben. BVNL wil naast een debat over de keiharde conclusies van de Inspectie, alsnog een onderzoek naar de opslagcapaciteit van de ‘oude’ telefoon van de premier. “De ervaring leert dat Rutte heel vaak wat te verbergen heeft en met dat weinig transparante handelen heeft BVNL het inmiddels helemaal gehad.”

Archiefwet
Het is nu duidelijk dat Rutte, die telkens zelf heeft besloten of hij de gegevens wiste, in strijd heeft gehandeld met de Archiefwet. “Functiegerelateerde correspondentie mag niet zomaar worden vernietigd en als de premier dat willens en wetens wel heeft gedaan, heeft hij heel wat uit te leggen in de Kamer.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.