Kamerlid Van Haga vraagt spoeddebat aan over zonnepanelen: “De veiligheid van onze inwoners moet altijd op één staan.”

Dit weekend brak er opnieuw een grote woningbrand uit, die onblusbaar was door zonnepanelen. Deze zorgden ervoor dat het bluswater afglijdt van het dak. Hierdoor zijn vijf woningen verwoest in Arnhem, en drie anderen hebben rook- en waterschade. Bovendien speelden de panelen vermoedelijk een rol bij het verspreiden van het vuur, doordat er geen ruimte tussen zat. BVNL maakt zich zorgen om de brandveiligheid van huizen met zonnepanelen.

Wybren Van Haga: “Dit is ondertussen geen incident meer. Wij zien het opwekken van je eigen energie als iets goeds, maar de veiligheid moet altijd voorop staan.”

Eerder bleken de meeste zonnepanelen niet te voldoen aan de eisen voor cyberveiligheid. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur waarschuwde afgelopen maand voor een mogelijk datalek. De meeste omvormers voor de panelen voldoen nog niet aan de eisen voor cyberveiligheid, die vanaf 2024 verplicht zijn. Om hieraan te voldoen, moet er op de omvormer een CE-markering staan. “Het is totaal onverantwoord om subsidies te verlenen terwijl de brand- en cyberveiligheid in het geding zijn. De veiligheid van onze inwoners moet altijd op één staan. Voor we het weten belanden we in de volgende ellende”, aldus Van Haga, die in de Tweede Kamer een spoeddebat heeft aangevraagd na de oproep van de brandweer om meer ruimte te maken op zonnedaken.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.