BVNL verzet zich tegen vleestaks: burger bepaalt zelf wat hij eet

Het kabinet denkt erover een zogenaamde ‘vleestaks’ in te voeren. Door vlees duurder te maken, wordt de consument gedwongen om gezonder te eten, is het idee. BVNL vindt dit absurde betutteling. U bepaalt zelf wel wat u eet. En bovendien: zo gezond zijn vleesvervangers niet.

Financiële manipulatie
We moeten met z’n allen gezonder gaan leven. Minder, of zelfs helemaal geen vlees meer eten is daar een belangrijk onderdeel van, vindt het kabinet. Daarom moet Nederland massaal aan de vleesvervangers en ander plantaardig voedsel. BVNL is hier mordicus op tegen. Het kan niet zo zijn dat de Staat gaat bepalen wat er op uw bord ligt. Wat mensen eten moet een vrije keuze zijn. Een gezonde leefstijl stimuleren is goed, maar de burger in z’n portemonnee raken is daarvoor niet de juiste oplossing. Echter, lijkt dat de structurele modus operandi van van het kabinet: de burger financieel belasten om de eigen agenda door te drukken. Het kabinet wil van het gas af, dus wordt het peperduur om je huis te verwarmen. Het kabinet wil een ‘schoon klimaat’, dus wordt de agrarische sector gedecimeerd en boodschappen onbetaalbaar. Het kabinet wil dat we minder autorijden, dus is de brandstof niet meer te betalen. En nu mogen we straks ook een fortuin neertellen voor een stukje vlees, omdat het kabinet wil dat we allemaal aan de vegaburger gaan. Het is je reinste manipulatie.

Vegetariër tegen wil en dank
Zorgen dat zaken die de vrije keuze van de burger moeten zijn onbetaalbaar worden, maakt dat er dus geen keuze meer ís. Tenslotte heb je geen andere optie dan maar over te gaan op tofu, als een pakje gehakt niet in je budget past. Het leven is al nauwelijks meer te bekostigen, dus zit er voor veel mensen weinig anders meer op dan tegen wil en dank vegetariër worden. Op deze manier zijn er steeds meer dingen die straks alleen nog voorbehouden zijn aan een kleine elite in Nederland, die genoeg geld heeft om zich aan de autoritaire neigingen van het kabinet te onttrekken. Straks kunnen alleen de happy few nog met de auto naar het werk, met het vliegtuig op vakantie en genieten van een biefstukje. Dat heeft niets meer te maken met gezondheid, maar voornamelijk met controle en misplaatste privileges.

Klap voor de boeren
Het extra belasten van vlees zorgt volgens minister Staghouwer van Landbouw bovendien voor een verminderde uitstoot van broeikasgassen. BVNL ziet vooral nog een klap voor de boeren en daarmee voor onze autonome voedselvoorziening. Als er straks significant minder vlees gegeten wordt, betekent dat dat onze boeren ook significant minder afzetmarkt hebben. Dat werkt de voedselschaarste die BVNL al een tijd ziet aankomen alleen maar in de hand. En dan is er nog de vraag of die vleesvervangers die we allemaal zouden moeten gaan eten eigenlijk wel zo gezond zijn. Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Of al die soja, conserveringsmiddelen en zout ons goed bekomen, valt nog te bezien.

Als het kabinet zo graag wil dat we allemaal gezonder gaan leven, dient zij zelf het goede voorbeeld te geven. Niet door voedsel indirect te gaan verbieden, maar door gezond eten te stimuleren. Bijvoorbeeld door de BTW op groenten en fruit te schrappen en ervoor te zorgen dat kant en klaar maaltijden niet goedkoper zijn dan verse producten in de supermarkt. Door sporten en bewegingsonderwijs op scholen aan te jagen en kinderen voorlichting te geven over verantwoord eten. Maar BVNL weigert van Nederland een land van gedwongen herbivoren te maken. Wat u eet, is aan u en aan u alleen. Van de Staat hoeft u niets in uw maag gesplitst te krijgen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.