BVNL stelt vragen over oneerlijke vangnetregeling voor vertrekkende bewoners uit de Eemshaven

BVNL-volksvertegenwoordigers Robert Pestman en Wybren van Haga vinden de regeling die garandeert dat bewoners hun woning tegen slechts 95 procent van de taxatiewaarde kunnen verkopen aan de provincie, als zij verhuizen vanwege uitbreiding van de Eemshaven, ver beneden peil. Daarom stelt BVNL Kamervragen aan de minister van Wonen. “Heel goed dat de Eemshaven wordt beschermd, maar je moet mensen wel de kans geven om een vergelijkbare woning terug te kopen.”

Eemshaven, The Netherlands – September 21, 2022: The brand new floating LNG terminal (Eems Energy Terminal) in the Eemshaven, beside a coal-fired power station (RWE).

De uitbreiding van de Eemshaven steunt BVNL van harte. “De Eemshaven creëert voor vele Groningers werkgelegenheid en dat is heel goed, maar het uitkopen van bewoners moet wel op een eerlijke manier gebeuren. De regeling die nu voorligt schiet tekort. BVNL pleit daarom voor een eerlijke uitkoopregeling voor mensen die het gebied willen verlaten. Uitgangspunt daarbij is het mogelijk maken van de aankoop van een vergelijkbare woongelegenheid elders. Verder dienen er geen maxima op prijs, aantal woningen per jaar en duur van de regeling te zijn”, aldus Van Haga. 

Groningers op één 
Oud-Statenlid Robert Pestman is helemaal klaar met het feit dat de belangen van Groningers keer op keer onder het tapijt worden geschoven. “Of het nu gaat over deze belabberde uitkoopregeling voor bewoners, het gasdossier waar schades nog steeds niet ruimhartig zijn uitgekeerd, of het uithollen van het openbaar vervoer. Altijd bungelen de Groningse belangen onderaan. Dat moet afgelopen zijn”, aldus het oud-Statenlid, die zich daarom heeft gekandideerd voor Tweede Kamerlijst van BVNL. 

Vragen van BVNL aan de minister van Wonen oneerlijke  vangnetregeling voor vertrekkende bewoners uit de Eemshaven:

1) Bent u bekend met het bericht over de oneerlijke vangnetregeling voor vertrekkende bewoners uit de Eemshaven? 

2) Wat vindt u van de oneerlijke  vangnetregeling voor vertrekkende bewoners uit de Eemshaven, die geen vergelijkbare woning kunnen terugkopen met de regeling die nu voor ligt? Graag een gedetailleerd antwoord. 

3) Wat gaat u doen om het uitkopen van bewoners wél op een eerlijke manier te laten gebeuren? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.