BVNL stelt Kamervragen over verdediging persvrijheid na belaging Powned verslaggever

Wybren van Haga stelt Kamervragen over het belagen van Powned verslaggever Reinout Zorge door Antifa, bij een tegendemonstratie in Arnhem. De rechts-extremistische Nederlandse politieke partij NVU kreeg bezoek van een aantal extreemlinkse tegendemonstranten. Een aantal Antifa-demonstranten bleken niet gediend van de aanwezigheid van PowNed en belaagden verslaggever Zorge en z’n cameraman fysiek.

“Dat is al erg genoeg, maar nog erger werd het toen de politie verslaggever Zorge, op last van arrestatie, vorderde om weg te gaan. Dat is natuurlijk wereld op zijn kop. Van journalisten blijf je af”, aldus Van Haga die van minister Yesilgöz (Justitie & Veiligheid) wil weten waarom de politie de persvrijheid niet heeft verdedigd door de gewelddadige demonstranten te arresteren. “De persvrijheid is heilig en moet te allen tijde worden verdedigd.” 

Vragen van het lid Van Haga aan minister Yesilgöz inzake belagen Powned verslaggever: 

1) Bent u bekend met het belagen van een PowNed verslaggever in Arnhem?

2) Deelt u de mening dat de persvrijheid heilig hoort te zijn in dit land? Zo ja, hoe kan het zo zijn dat de politie niet heeft ingegrepen toen een PowNed verslaggever en zijn cameraman fysiek werden belaagd? Graag een gedetailleerd antwoord. 

3) Heeft u de bereidheid om de gewelddadige demonstranten alsnog op te sporen en te berechten? Zo neen, waarom niet? 

4) Hoe gaat u de persvrijheid verdedigen, waarbij niet de verslaggevers gearresteerd dreigen te worden, maar de daders van geweld in de kraag worden gevat? Graag een gedetailleerd antwoord. 

5) Deelt u de mening dat demonstranten herkenbaar moeten zijn, zodat zij bij het overtreden van de wet sneller kunnen worden opgespoord? Graag een gedetailleerd antwoord hoe u dit gaat bevorderen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.