BVNL start petitie tegen Wet ‘betaalbare huur’

BVNL-partijleider Wybren van Haga is een petitie gestart tegen de Wet ‘betaalbare huur’. Deze wet werd onlangs aangenomen door de Tweede Kamer, maar zal voor zowel huurders als verhuurders desastreuze gevolgen hebben. Met deze petitie hoopt BVNL de wet in de Eerste Kamer alsnog tegen te houden. Lukt dat niet, dan wordt de wet op 1 juli 2024 van kracht en zal de woningnood in Nederland alleen maar verder toenemen.

“Het valse narratief van de media dat de huren flink omlaag zullen gaan als de wet wordt aangenomen klopt van geen kant en is zelfs leugenachtig te noemen. In aanloop naar de nieuwe wet meldde woningplatform Pararius al dat de prijzen van huurwoningen in de vrije sector explosief zijn gestegen. Dit komt doordat het aantal vrije sector huurwoningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders zeer fors is gedaald, omdat particuliere beleggers er, met de nieuwe wet in zicht, steeds vaker voor kiezen om woningen die vrijkomen niet opnieuw te verhuren, maar te verkopen. Doordat bij het aannemen van deze wet het aantal beschikbare woningen in de vrije sector nog verder zal dalen en de huurprijzen tot recordhoogte zullen stijgen, komen huurders verder in de knel te zitten”, aldus Van Haga, die erop wijst dat de wet geen enkel doel dient. “Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft namelijk geconcludeerd dat particuliere beleggers nauwelijks woningen opkochten om te verhuren.”

Kritiek op Hugo-wet is keihard
Inmiddels is er een lange lijst van onderzoeken van diverse terzake kundige instanties en personen, die aangeven dat de Wet ‘betaalbare huur’ juist het tegenovergestelde bereikt van waar de wet voor is bedoeld.

“Hoe pijnlijk is het inmiddels voor minister De Jonge? Hij zegt meer huizen te willen, maar hij ontmoedigt keer op keer investeerders die deze broodnodige woningen mogelijk maken. De combinatie van strengere regelgeving, zwaardere fiscale lasten, de stijgende rente en nu dus de plannen om de huurmarkt te reguleren leiden tot minder huizen en tot veel hogere huren”, aldus Van Haga. 

Klemmende oproep
Van Haga roept zowel huurders als verhuurders op om de petitie tegen de Wet ‘betaalbare huur’ massaal te ondertekenen en te delen. “Hopelijk brengen we hiermee de Eerste Kamerleden die voor deze rampzalige wet willen stemmen nog op andere gedachten”, aldus de BVNL-partijleider.  

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.