BVNL start AOW-meldpunt na winkeldiefstal 80-jarige

BVNL gaat met een zwartboek aan misstanden een vuist maken tegen het kabinet, dat kwetsbare ouderen tot bittere armoede veroordeelt.

Onlangs haalde een 80-jarige man het nieuws, omdat hij voor €17,75 euro aan ham, kaas en garnalen stal bij een supermarkt. Reden: de bejaarde man kan niet rondkomen van zijn AOW.

“Dit kabinet maakt kwetsbare ouderen het kind van de rekening, nu de koopkracht achteruit holt door de stijgende prijzen. Een gepensioneerde met alleen AOW, of een klein pensioentje, heeft het erg zwaar”, aldus Wybren van Haga, die een AOW-meldpunt is gestart om schrijnende gevallen, zoals die van de 80-jarige winkeldief, beter inzichtelijk te maken.

Van Haga: “Gepensioneerden zijn uitgewerkt. Zij kunnen niet zomaar meer een baantje erbij nemen, of carrière maken. Dat schijnt het kabinet te vergeten. Minimumloners hebben nog wel die optie, maar gepensioneerden worden nu veroordeeld tot bittere armoede. Deze mensen hebben hun hele leven hard gewerkt, belasting betaald en de maatschappij opgebouwd en draaiende gehouden. En dan zouden zij nu alsnog aan de bedelstaf gaan? Stank voor dank noemen wij dat. Dat is onacceptabel.”

Door de misstanden bij deze groep in kaart te brengen, wil BVNL het kabinet ertoe bewegen de Algemene Ouderdomswet tenminste mee te laten stijgen met de recente prijsstijgingen, voor voedsel-, energie-, huur-, en ziektekosten.

BVNL knokt tegen het voornemen van het kabinet om het minimumloon en de AOW-uitkering te ontkoppelen. “Het minimumloon wil men wel verhogen, de AOW niet. Hiermee zorgt het kabinet er niet alleen voor dat financieel kwetsbare ouderen niet meer rond kunnen komen, het jaagt ze ook in een isolement omdat een buskaartje al te duur wordt.”

Bij het meldpunt kunnen ook andere zaken gemeld worden die ouderen raken, zoals het niet indexeren van de pensioenen, de afnemende koopkracht en de moeilijkheid om als 50-plusser aan het werk te komen.

Klik hier om naar het AOW-meldpunt te gaan.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.