Wybren Van Haga: “Bijna een half miljoen euro extra is niet uit te leggen, als veel Nederlanders nauwelijks rond kunnen komen.”
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en kroonprinses Amalia krijgen er komend jaar flink wat salaris bij, dankzij een inflatiecorrectie. Waar veel Nederlanders hopen op een paar tientjes extra, gaat het bij de koninklijke familie om tienduizenden euro’s. Naast deze inflatiecorrectie krijgen zij ook geld om hun personele en materiële kosten te dekken. In totaal gaat het om bijna een half miljoen euro extra. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft laten weten dat het Koninklijk Huis het extraatje niet afstaat.
Symbool van nationale eenheid
“Het zou een goed signaal zijn om dit juist wél te doen, zeker omdat de koning in zijn Troonrede op Prinsjesdag nog zei dat het pijnlijk is dat Nederlanders moeite hebben om hun rekeningen te betalen en dat veel huishoudens niet of lastig rondkomen. Door af te zien van bijna een half miljoen euro aan extra middelen kan de koning kan laten zien dat hij en zijn familie meeleven met al die Nederlanders die het zo moeilijk hebben.”, aldus Van Haga, die deze oproep aan de koninklijke familie maandag via een schrijven aan de Rijksvoorlichtingsdienst zal doen. “De Oranjes genieten al eeuwen enorme populariteit en de familie wordt door velen gezien als ons symbool van nationale eenheid. Ik hoop daarom dat de koninklijke familie gehoor geeft aan deze oproep, anders moet BVNL het komende week tijdens de begrotingsbehandeling Koninklijk Huis en Algemene Zaken inbrengen. Wij praten liever tegen hen, dan over hen.”
Amalia als positief voorbeeld
Van Haga dat stelt de koninklijke familie het geld kan terugstorten in de staatskas. “Vorig jaar heeft prinses Amalia aangegeven dat ze de uitkering die zij van de overheid krijgt na haar achttiende verjaardag zal terugstorten, tot ze klaar is met studeren. 77 procent van de Nederlandse bevolking vond dat een goed signaal. Laat de rest van de familie dit wijze voorbeeld volgen, zeker in een tijd van financiële rampspoed.” BVNL hoopt dat de populariteit van het Koningshuis door de terugstortactie weer zal toenemen. Het vertrouwen in het koningshuis heeft dit jaar een duikvlucht gemaakt, zo bleek uit het jaarlijkse koningshuisonderzoek van Ipsos. Waar in 2020 nog driekwart van de Nederlanders vertrouwen in de koning had, is dat aandeel dit jaar gedaald naar minder dan de helft. Veel respondenten vinden dat de vorst een stuk minder betrokken, menselijk en meelevend overkomt. “Dat kan hij in één klap herstellen door een gebaar te maken naar al die mensen in het land die het nu financieel zo zwaar hebben. Nederland heeft behoefte aan een verbindende factor.”