BVNL reageert op de Miljoenennota: bijna 80 procent van de Nederlanders is vertrouwen in regering kwijt. Snel nieuwe verkiezingen nodig

Wybren van Haga: “Hoe duidelijk wil het kabinet Rutte/Kaag het hebben, dat zij niet de oplossing maar het probleem zijn?”

In een eerste reactie op de Miljoenennota stelt BVNL dat de gevolgen van het wanbeleid van vier kabinetten Rutte niet meer fatsoenlijk zijn op te lossen. Er is maar één remedie: snel nieuwe verkiezingen.

“Nederland verkeert in een staat van crisis die zijn weerga niet kent. Crises die door foute keuzes worden veroorzaakt, door een kabinet dat niet kiest voor het belang van Nederland, maar voor de eigen elitaire speeltjes. Rutte en Kaag kiezen voor asielzoekers, peperdure stikstof- en klimaatregelen en bestuurlijke chaos op het gebied van onder meer de koopkracht, energie en wonen. Wanhopige landgenoten schreeuwen de stem schor, maar worden niet gehoord.”

Gas uit Groningen
BVNL stelt dat de koopkrachtmaatregelen van het kabinet ‘too little, too late’ zijn en dat de overheid de energiecrisis, waar burgers en ondernemers zwaar onder lijden, zélf gecreëerd heeft door stabiele energiebronnen stil te leggen. “Zonder dat er sprake was van goede alternatieven. En dat terwijl de oplossingen zijn zo simpel zijn. Produceer gas uit het Groninger gasveld en andere gasvelden, zoals in de Noordzee. Maak haast met nieuwe kerncentrales en zorg voor minder energievraag door huizen, zeker bij de allerarmsten, snel te isoleren”, aldus Van Haga, die erop wijst dat de zinloze sancties tegen Rusland slechts hebben geleid tot torenhoge energierekeningen. “Dure symboolpolitiek waarvan de Nederlanders de rekening kunnen betalen.”

De Jonge veroorzaakt bouwinfarct, BVNL komt met oplossingen
Ook bouwminister Hugo de Jonge (CDA) krijgt een veeg uit de pan over het volledig spaak laten lopen van de ambitie om één miljoen woningen te bouwen om zo de gigantische wooncrisis het hoofd te bieden. “Door allerhande luchtballonnetjes, zoals het schrappen van de leegwaarderatio, en het verhogen van de liberalisatiegrens, heeft De Jonge in korte tijd gezorgd voor een compleet bouwinfarct. Hele projecten worden stilgelegd omdat ondernemers niet werken voor verlies. Investeerders en bouwers vluchten naar het buitenland omdat met deze onbetrouwbare overheid niet te werken valt. Als je een woningzoekende bent, dan ben je met dit kabinet niet geholpen”, aldus Van Haga, die met diverse oplossingen komt. “Zorg voor een stabiele en betrouwbare overheid zodat partijen voor de langere termijn willen investeren. Schrap de kostendelersnorm, zodat mensen weer kunnen samenwonen zonder korting op hun bijstandsuitkering. Stimuleer woningdelen en het splitsen van grote woningen in kleinere woningen. Pas de bestemmingsplannen aan zodat op bestaande huizen een extra verdieping mag worden gebouwd.”

Verder stelt BVNL dat we met een staatssecretaris Van der Burg (VVD), die als lijfspreuk ‘hoe meer asielzoekers, hoe beter’ heeft, de asielcrisis nooit zullen oplossen. Van Haga: “Met onder andere een asielstop, het opzeggen van het vluchtelingenverdrag uit 1951 en het uitzetten van veiligelanders en criminele asielzoekers doe je dat wél.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.