Schiphol is van nationaal belang. BVNL pleit voor trots op onze luchthaven en behoud van deze banensector

Ooit had Nederland een sterke luchtvaartsector. Ooit waren wij trots op Fokker, op de KLM en op Schiphol. Maar 12 jaar VVD-beleid heeft van Schiphol een chaos gemaakt, het kabinet zet in op krimp en vliegen wordt voor burgers en bedrijven onbetaalbaar. BVNL wil onze luchthaven, dat economische succes, deze banenmotor, koesteren.

Deze zomer was de organisatie van Schiphol een drama. Reizigers waren de dupe en hoewel Schiphol met compensatie over de brug komt, staat dit niet in verhouding tot de schade die mensen hebben geleden. En nog steeds is er geen oplossing. Schiphol geeft aan dat de beperkingen tot maart 2023 van kracht blijven. Dit is onacceptabel. Maar BVNL komt met oplossingen:

  • Een fatsoenlijk loon; 
  • Een veilige werkplek;
  • Investeer in gereedschappen die het werk lichter maken;
  • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden;
  • Benut het enorme arbeidspotentieel van mensen die nu thuis zitten.

Klimaatobsessie
Schiphol is van nationaal belang en BVNL wil dat het kabinet er bij Schiphol op aandringt om orde op zaken te stellen. Er moet een competent bestuur komen, dat de problemen oplost. Helaas hebben wij een klimaat-geobsedeerd kabinet, dat slechts wil inzetten op krimp. Deze groene gekte is voor onze bestuurders van groter belang dan het belang van banen, economie, en innovatie. Maar 60.000 minder vliegbewegingen per jaar zal catastrofale gevolgen hebben voor onze economie en ons vestigingsklimaat.

Bovendien ziet BVNL grote problemen voor Schiphol als hub. Schiphol zal de komende jaren de prijzen voor luchtvaartmaatschappijen flink verhogen. Daarnaast heeft het kabinet besloten om de vliegtaks per 2023 te verdrievoudigen, tot ruim 28 euro per ticket. Het effect hiervan is dat zeker een miljoen reizigers zullen uitwijken naar buitenlandse luchthavens. Dit levert vooral de overheid extra geld op en heeft weinig effect op het milieu. De vliegtaks is per saldo negatief voor Nederland.

BVNL pleit voor hernieuwde trots op onze luchthaven en op KLM. In het belang van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.