BVNL over het formatiedebat: twijfelen en draaien dienen niet het Belang van Nederland

Wybren van Haga: “We zijn weer getuige van een sterk staaltje politieke poppenkast waar helemaal niemand op zit te wachten.”

Woensdag 14 februari debatteerde de Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Plasterk over de gestagneerde formatieonderhandelingen tussen PVV, NSC, VVD en BBB. BVNL volgde het debat en zag een beschamende vertoning waarbij niet de kiezer, maar Den Haag zelf weer centraal stond.

Eén groot spel
Een ‘slimme strategische zet’ noemde CDA-leider Henri Bontenbal de zogenaamde ‘stap naar voren’ van VVD-leider Yeşilgöz, die in het debat over het rapport van informateur Plasterk opeens aangaf toch deel te willen nemen aan een kabinet. “En dat vat de afgelopen drie maanden goed samen”, aldus BVNL-partijleider Wybren van Haga. “Het is één groot spel geweest tot nu toe. Maar het Nederlandse volk zit niet te wachten op een toneelstuk, mensen willen oplossingen. Dertien jaar ravage van Rutte moet worden opgeruimd. Dan heb je geen om tijd steken uit te delen op X, of gillend weg te rennen bij een blik in de lege schatkist. Dat het een puinhoop is, wist iedereen al lang. Dat het geld op is ook. Nederland heeft nu doeners nodig, geen praters. Bestuurders die over hun eigen schaduw heenstappen en samen spijkers met koppen slaan. Die de tering naar de nering zetten en eerlijke, realistische keuzes durven maken. Geen geld meer naar peperdure ideologische fondsen, asielzoekers, pandemische paraatheid, NGO’s, Europese indoctrinatie, oorlogsvoering en andere gekkigheid. Stoppen met het rondpompen van geld door subsidies en toeslagen, waardoor steeds meer mensen aan het staatsinfuus komen te hangen en de vrije markt wordt verstoord. Het is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. De erfenis van Rutte heeft ons diep in het rood gezet. Die rekening moet vereffend wordt en elke euro belastinggeld moet ten goede komen aan de burger.”

Haal Nederland uit de impasse
Van Haga: “NSC en de VVD hebben een uitruil gedaan: de VVD toch meeregeren en NSC in een gedoogpositie. Als dat werkelijkheid wordt moet het nieuwe kabinet dus regeren met het pistool van NSC altijd op het hoofd. Van een nieuwe bestuurscultuur merken we voorlopig helemaal niets. Maar er moet wel geregeerd worden, de impasse waarin Nederland verkeert wordt door al het getwijfel en gedraai alleen maar erger. BVNL verzoekt de onderhandelende partijen met klem om de formatie na deze dramatische start toch nog snel op stoom te laten komen. Gaat dat niet, wees dan ook mans genoeg om de kiezer opnieuw te laten spreken met nieuwe verkiezingen.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.