BVNL-Kamerlid Hans Smolders wil landelijk OV-verbod voor agressief tuig

Na opnieuw een aantal geweldsincidenten in het openbaar vervoer, is voor BVNL-Tweede Kamerlid Hans Smolders de maat vol: “Aan agressieve reizigers, die zorgen voor een ernstig gevoel van onveiligheid in het openbaar vervoer, moeten landelijke OV-verboden worden opgelegd.”

Kopstoot
“Afgelopen weekend was het weer raak. Een 38-jarige buschauffeur van Arriva werd in de bus mishandeld door een reiziger die niet betaalde voor zijn reis van Katwijk naar Leiden. De man heeft de chauffeur een kopstoot en harde vuistslagen gegeven. Totaal onaanvaardbaar,” aldus Smolders, die wil dat er een strenger landelijk beleid komt om agressie in het openbaar vervoer de kop in te drukken.

“In Rotterdam is men begonnen met zwaardere OV-verboden. Naast een OV-verbod bij agressie, worden ook spuugincidenten en wapenbezit keihard aangepakt. BVNL wil nu dat er landelijke OV-verboden worden opgelegd teneinde het openbaar vervoer veiliger te maken. Naast een verbod in het OV, moet ook een verblijfsverbod gelden voor stations, bushaltes en andere in- en uitstap locaties.”  Smolders blijft ook inzetten op het veelvuldig gebruik van snelrecht en het zwaarder straffen van geweldsdelicten.

Vragen Hans Smolders Smolders aan de minister van infrastructuur, inzake toenemende geweldsincidenten in het openbaar vervoer:

  1. Bent u bekend met het bericht ‘Buschauffeur krijgt harde vuistslagen van reiziger die niet betaalde’?
  2. Klopt het dat er, zeker sinds corona, weer een toenemende tendens is waar te nemen van het aantal geweldsincidenten van het openbaar vervoer? Graag bij uw antwoord het aantal geweldsincidenten van het afgelopen jaar? 
  3. Deelt u de mening dat het totaal onaanvaardbaar is om OV-medewerkers fysiek en verbaal te mishandelen? Zo ja, hoeveel (landelijke) OV-verboden zijn er het afgelopen jaar opgelegd? 
  4. Heeft u de bereidheid om te streven naar het standaard opleggen van landelijke OV-verboden bij agressief geweld van reizigers? Zo ja, hoe gaat u dit verder uitwerken? Graag een gedetailleerd antwoord. 
  5. Wilt u, net als in Rotterdam, zorgen voor een uitgebreid OV-verbod, waar ook spuugincidenten en wapenbezit in wordt opgenomen? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.