Raadslid BVNL Haarlem: “Communistische nieuwe wet doet huurprijzen fors stijgen!”

Ten onrechte is het beeld ontstaan dat de huren flink omlaag zullen gaan als de Wet betaalbare huur in de Tweede Kamer wordt aangenomen. Niets is minder waar. Demissionair woonminister Hugo de Jonge (CDA) verstrekt bij zijn vurige wens voor meer overheidsbemoeienis op de woningmarkt onjuiste informatie geslagen. In de aanloop naar de nieuwe wet meldde woningplatform Pararius dat de prijzen van Haarlemse huurwoningen in de vrije sector in het eerste kwartaal van dit jaar met 9,6 procent zijn gestegen.

“De stijging van de prijs komt mede doordat het aantal vrije sector huurwoningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders fors is gedaald. Dat er minder huurwoningen zijn in de vrije sector komt volgens Pararius omdat particuliere beleggers er, in aanloop naar de nieuwe wet, steeds vaker voor kiezen om woningen die vrijkomen niet opnieuw te verhuren, maar te verkopen”, legt BVNL-raadslid Joey Rademaker uit.

Geen kant op
Huurders komen verder in de knel doordat het aantal beschikbare woningen in de vrije sector fors is gedaald en de vierkantemeterprijzen tot recordhoogte stijgen. “Door het beleid van demissionair woonminister Hugo de Jonge, dat gretig wordt gepromoot door het college van B&W, kunnen huurders geen kant meer op. De plannen om de huurmarkt te reguleren pakken dramatisch uit. PvdA-fractievoorzitter Maarten Wiedemeijer beloofde de kiezer lagere huren, maar onder PvdA-bewind zien we de ene na de andere huurverhoging. We krijgen bijval van Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. Hij stelt dat de ‘combinatie van regelingen het ondoenlijk maken om in huizen te investeren.’

Communistisch verdeelsysteem
De combinatie van strengere regelgeving, zwaardere fiscale lasten en stijgende rente leiden ertoe dat veel particuliere verhuurders eieren voor hun geld kiezen. De Wet betaalbare huur was juist bedoeld om torenhoge huurprijzen in de zogeheten middenhuur in te dammen. Maar we zien dat dit communistische verdeelsysteem in de vrije huursector, waar ook wethouder Roduner warm pleitbezorger van is, averechts werkt. Rademaker: “Als je beleggers aan het demotiveren bent, zal er geen huurwoning bij komen. Eigenaren gaan niet verhuren onder de kostprijs, die woningen worden dan verkocht. Het effect op de vrije sector huurmarkt is vele malen groter dan het effect op de koopmarkt. De vrije sector huurmarkt is acht keer kleiner dan de koopmarkt, waardoor de verschuiving van woningen naar de koopmarkt drastische gevolgen heeft voor de huurprijzen van de woningen die overblijven. Deze wet hangt als een zwaard van Damocles boven de huurmarkt.”

Oproep
BVNL Haarlem roept PvdA-wethouder Roduner met klem op om in Haarlem te stoppen met de klopjacht op particuliere verhuurders. “Roduner zal er juist op moeten aandringen dat de wet betaalbare huur wordt verworpen. We hopen dat de PVV vandaag alsnog verstandig is en de voorliggende wet weg zal stemmen. Alleen dan blijven de huren betaalbaar”, aldus het BVNL-raadslid.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.