Deze week wordt er in de Haarlemse gemeenteraad gedebatteerd over de kadernota. BVNL-raadslid Joey Rademaker ziet daarbij grote kansen voor het realiseren van honderden banen op bedrijventerrein Waarderpolder en zal hiertoe moties indienen.
“Als we eindelijk het Convenant Waarderpolder 2021-2025 gaan concreet gaan maken, dan kunnen we een enorme economische impuls geven aan dit gebied en honderden extra banen realiseren”, aldus Rademaker, die stelt dat de gemeente dan geen coffeeshop op het bedrijventerrein moet gaan huisvesten.
“Ondernemers in de Waarderpolder zien de komst van de coffeeshop helemaal niet zitten. Volgens voorzitter Bruno Giebels van Industriekring Haarlem – de belangenbehartiger van de ondernemers op het bedrijventerrein – gaat het plan lijnrecht in tegen eerdere afspraken met de gemeente over de uitstraling van de Waarderpolder. De coffeeshop zou voor veel verkeer zorgen, wat de overige bedrijven hindert. Een afhaalpunt voor softdrugs valt volgens Giebels onder detailhandel en dat is in strijd met het bestemmingsplan. Ook is er volgens de Industriekring Haarlem een tekort aan parkeerplekken rond het beoogde pand.”
Inspiratiesessies voor ondernemers
Het bedrijventerrein speelt een essentiële rol in de maakindustrie van onze regio. Het voorliggende convenant is niet concreet genoeg voor de ondernemers op het terrein. Rademaker: “Daarom stellen wij de wethouder voor om in samenwerking met het bedrijventerrein een inspiratiesessie te organiseren, getiteld ‘De toekomst van bedrijventerrein Waarderpolder’. Hierbij willen we ons richten op de toekomstige rol en ontwikkelingsmogelijkheden van het bedrijventerrein en handelingsperspectief bieden aan ondernemers en vastgoedeigenaren op het terrein. De gemeente Haarlem moet naar extra bedrijfsruimte streven.”
Veiligheid en handhaving
Voor BVNL Haarlem is het essentieel dat het investerings- en ondernemersklimaat aantrekkelijker wordt, onder andere door te zorgen dat de basis van het bedrijventerrein op orde is en blijft. Er moet nog verder geïnvesteerd worden in veiligheid en handhaving. Om criminele activiteiten tegen te gaan, pleit het raadslid voor het in kaart brengen van alle bedrijven op het terrein, inclusief huisnummers, om spook- en malafide bedrijven te voorkomen. “We willen ook een BiBob toets bij de herontwikkeling van vastgoed om ondermijning op het terrein zoveel als mogelijk te voorkomen. Tenslotte willen we af van de allesvernietigende zero-emissiezone”, besluit Rademaker, die wijst op het verontrustende feit dat het voor ondernemers nog niet altijd duidelijk is waar vermoedens van illegale activiteiten in de Waarderpolder gemeld kunnen worden. De bereidheid om hier melding van te doen is bovendien laag, concluderen student-onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam. Zij onderzochten onlangs onder andere hoe de rol van parkmanagementorganisaties versterkt kan worden rondom de aanpak van ondermijning op bedrijventerreinen.