BVNL en Hart voor Den Haag eisen onmiddellijke sluiting Haagse moskee die ‘plezierhuwelijken’ arrangeert

Een moskee in Den Haag zou mee hebben willen werken aan zogenoemde ’plezierhuwelijken’, waarvoor vrouwen voor korte tijd worden uitgehuwelijkt voor seks en geld. BVNL en Hart voor Den Haag eisen dat er direct een einde wordt gemaakt aan dit soort smerige praktijken.

Smerige praktijken
Uit Zweedse documentaire van onderzoeksprogramma Uppdrag Granskning blijkt dat een moskee in Den Haag zou willen participeren in uithuwelijkingsconstructies, waarin vrouwen met geldproblemen tijdelijk ingezet worden voor prostitutiepraktijken. “Als het klopt dat deze Haagse moskee zou hebben willen meewerken aan smerige praktijken waarbij vrouwen gedwongen worden tot seksuele handelingen tegen betaling, moet de moskee per direct gesloten worden,” aldus Wybren van Haga en Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die stellen dat vrouwen nooit onder dwang ergens toe aangezet mogen worden.

Van Haga en De Mos vinden het ronduit verwerpelijk dat de Haagse moskee zich schuldig heeft willen maken aan een dergelijke praktijken Toen een vrouw uit het Zweedse onderzoeksteam contact opnam met de moskee en deed alsof zij geldproblemen had, werd het zogenaamde ‘plezierhuwelijk’ voorgesteld. “Ik heb een suggestie. Wat dacht je van mij?” zei de imam. Hij bood haar vervolgens 1200 euro voor een huwelijk voor een maand, waarin hij haar voor ‘eigen gebruik’ kon inzetten.

“Te bizar voor woorden,” vinden Van Haga en De Mos. “Dit is een vorm van uitbuiting die keihard bestreden moet worden. Direct dicht met die toko.” Beide volksvertegenwoordigers willen ook laten onderzoeken of het fenomeen ‘plezierhuwelijken’ vaker voorkomt. Deze wanpraktijken moeten te vuur en te zwaard worden bestreden.

Vragen van Wybren van Haga en Richard de Mos aan de minister en aan het Haagse stadsbestuur:

1) Bent u bekend met het bericht ‘Haagse moskee wilde meewerken aan kortstondig uithuwelijken voor seks en geld’?

2) Deelt u de mening dat het totaal onaanvaardbaar is dat vrouwen – veelal onder dwang – voor korte tijd worden uitgehuwelijkt voor seks en geld? Zo ja, heeft u de bereidheid om de Haagse moskee per direct te sluiten?

3) Wilt u laten onderzoeken of het fenomeen ‘plezierhuwelijken’ vaker voorkomt en als dat het geval is komen met een plan van aanpak om dit te bestrijden? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.