Wybren van Haga: “Bijna de helft van je inkomen naar de Belastingdienst brengen is diefstal.”
BVNL hekelt bij de Algemene Financiële Beschouwingen (AFB) de aanval op vermogen en bezit door het kabinet Rutte-Kaag. “Geld verdienen is volgens dit kabinet vies, sparen moet bestraft worden en vermogen is collectief bezit”, stelt voorman Wybren van Haga, die zich tijdens het debat fel uitspreekt tegen het ‘bestelen’ van de middeninkomens om de gecreëerde armoede te dempen.
“In een land waar werken niet loont en de armoedeval steeds groter wordt, is het niet vreemd dat bijna 1 miljoen mensen in armoede leven”, zegt Van Haga. “En wat doet de overheid? Die legt deze mensen aan het staatsinfuus zodat ze net niet bezwijken. En dat noemt men dan ‘koopkrachtreparatie’ en ‘gelijkwaardigheid'”, aldus Van Haga die stelt dat voor deze ‘afhankelijkheidssubsidie’ 2 miljard euro wordt weggehaald bij mensen die nog net wel hun eigen broek op kunnen houden. “Verdient u vanaf 75.624 euro: dan kunt u bijna de helft (49,5%) daarvan naar De Belastingdienst brengen. Belasting is op deze manier diefstal”, zegt de partijleider van BVNL die ook de Box 3 plannen kraakt waardoor mensen straks een vermogensaanwasbelasting over spaartegoeden en een vermogenswinstbelasting over vastgoed moeten betalen. “BVNL vindt dat geld in Box 3, waarover al talloze malen belasting is betaald, ontzien moet worden. BVNL ziet een euro liever in de zak van de middenklasse dan in die van de overheid. De vrije burger creëert en stimuleert de economie, terwijl de overheid een kostenpost is die steeds verder uitdijt”, zegt Van Haga, die erop hamert dat ambities en hard werken juist moeten lonen en meer moeten opleveren dan niets doen.
Nabestaanden kaalgeplukt
Als Nederlanders na de stapeling van inkomstenbelasting en vermogensaanwasbelasting aan het einde van hun leven nog iets hebben overgehouden dan staat de Belastingdienst weer op de stoep. “Niet voor koffie en cake, maar om uw nabestaanden kaal te plukken met de meest onrechtvaardige belasting die er bestaat: de erf- en schenkbelasting”, zegt Van Haga, die de erf- en schenkbelasting wil afschaffen. BVNL wijst erop dat andere welvarende landen zoals Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland, Portugal en Tsjechië, ook geen erf- en schenkbelasting heffen.
Familiebedrijven koesteren
Nederland kent daarnaast binnen Europa één van de minst gunstige bedrijfsopvolgingsregelingen, onder andere door de erf- en schenkbelasting. De gevolgen hiervan zijn groot. 25 procent van de Nederlandse familiebedrijven kunnen de overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie namelijk niet betalen. “De ruim 275.000 familiebedrijven in ons land zijn goed voor meer dan 400 miljard euro omzet en ruim 30 procent van de totale Nederlandse werkgelegenheid. Die moeten we koesteren” zegt Van Haga die stelt dat de gevolgen anders niet te overzien zijn. “Het betekent dat prachtige bedrijven verkocht worden aan Chinese staatsbedrijven en de opbrengst ervan verdwijnt naar landen zonder jaloeziebelasting. Is dat wat we willen?”
Nederland weer voorop
“Nederland was een rijk land en een vrij land met een enorme economische potentie. Maar na decennialang diep socialistisch beleid is ons mooie Nederland ziek, doodziek”, zegt Van Haga vandaag in de Tweede Kamer tegen minister Kaag (D66) van Financiën. “Nederlanders voelen inmiddels elke dag de pijn van duurdere boodschappen, een hogere energierekening, wachtlijsten in de zorg en onzekerheid over betaalbare woonruimte. Daarnaast waait er een gure collectivistische wind door Nederland die bepaalt dat we allemaal gelijk moeten zijn: lees allemaal arm”, aldus Van Haga die de Nederlanders oproept om op 22 november bij de verkiezingen ‘hun land en rechten terug te pakken’. “Nederland moet weer voorop lopen doordat Nederlanders in vrijheid gaan doen waar ze goed in zijn. Hard werken, ambitie tonen, op tijd komen, sober leven, sparen en investeren, risico’s nemen, bedrijven starten, en ondernemen.”