BVNL bij begrotingsbehandeling Algemene Zaken: nieuwe bestuurscultuur is ver te zoeken

Het vertrouwen in de overheid holt achteruit. Bij de gemeenteraadsverkiezingen was de opkomst historisch laag. De nieuwe bestuurscultuur is ver te zoeken en van de Rutte-doctrine zijn we nog steeds niet verlost. De verantwoordelijken voor al het wanbeleid van de afgelopen jaren zitten weer doodleuk in het kabinet. BVNL spreekt zich tijdens de begrotingsbehandeling Algemene Zaken uit tegen deze rampenregering.

In Groningen werd een kafkaësk bouwwerk van instituten, commissies en centra opgetuigd, die elkaar vaak tegenspraken en samen een schadecircus organiseerden tegen absurde kosten. Een bestuurlijke nachtmerrie, net als bij de toeslagenaffaire, waarvan de kinderen overigens nog steeds niet herenigd zijn met hun ouders, en een overheid die zich steeds verder in de nesten werkt.

Wat ook niet bijdraagt aan het vertrouwen in de politiek is een premier die de wet overtreed. De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed heeft geconcludeerd dat de premier en het ministerie in de fout zijn gegaan met het bewaren van sms’jes: Nokia-gate. Maar de sms-kende vergeetpremier heeft zijn actieve herinneringen aan die sms’jes waarschijnlijk ook gewist.

Grote zorgen heeft BVNL over de toenemende oorlogsretoriek van de premier. Ja, de Russen zijn de agressor in het conflict met Oekraïne en zijn een soevereine staat binnengetrokken. Maar geen enkele oorlog eindigt met méér wapens en méér escalatie En de dreiging dat de Russen kernwapens inzetten en daarmee een Derde Wereldoorlog ontketenen is een serieuze.

De koning zei in zijn Troonrede op Prinsjesdag nog dat het pijnlijk is dat Nederlanders moeite hebben om hun rekeningen te betalen en dat veel huishoudens niet of lastig rondkomen. Verstandige woorden, maar het geeft dan geen pas dat Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en kroonprinses Amalia er komend jaar middels een inflatiecorrectie flink wat salaris bij krijgen.

De ‘nieuwe bestuurscultuur’ is weinig anders dan een herhaling van zetten, van dezelfde mensen die ook eerder nooit in het belang van Nederland handelden. Het is tijd voor nieuwe verkiezingen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.