Buurt reageert massaal op BVNL-petitie tegen komst asielzoekerscentrum Haarlem

Raadslid Rademaker: “Al bijna 100 handtekeningen tegen komst AZC, mensen roeren zich in Whatsapp-groepen.”

De petitie van BVNL-Haarlem tegen de komst van een AZC is al bijna 100 keer getekend. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een pand in Haarlem gekocht om als nieuw asielzoekerscentrum in te richten, meldt de gemeente Haarlem. De plek biedt uiteindelijk ruimte voor driehonderd mensen. BVNL is fel tegen het opvangen van asielzoekers en is de petitie gestart. “Ondanks dat we moeten sappelen voor ruchtbaarheid, begint de petitie nu te lopen”, stelt BVNL-raadslid Joey Rademaker.

Whatsapp-groepen
Rademaker ziet naast het oplopen van het aantal petitie ondertekenaars ook dat mensen zich in whatsapp-groepen beginnen te roeren. “De buurt is op geen enkele wijze geïnformeerd over de komst van de asielzoekers. Een participatie van lik mijn vestje”, aldus Rademaker, die wijst op de overlast die de in het Van der Valk hotel geplaatste asielzoekers veroorzaken. “Spugen, nasissen, geluidsoverlast en intimidatie zijn aan de orde van de dag.”

Buurtbewoner Van Haga
Rademaker krijgt bijval van zijn partijleider, Wybren van Haga, zelf bewoner in de buurt waar het nieuwe AZC komt. Hij stelt dat de kaarten sinds het aantreden van het nieuwe kabinet totaal anders liggen. “De Spreidingswet, waarmee gemeenten gedwongen worden om asielzoekers op te vangen, is van tafel geveegd. Hierdoor ontbreekt iedere noodzaak om een pand op de hoek van de Meesterlottelaan en de Dreef klaar te maken voor grootschalige opvang”, vindt Van Haga.

Meer dan een petitie alleen
Rademaker wil dat de gemeenteraad in haar bestemmingsplan de opvang van asielzoekers blokkeert.
“Geen Haarlemmer heeft voor deze grootschalige asielopvang gekozen. Middels onze petitie roepen we de tegenstanders van het asielzoekerscentrum met klem op zich massaal te keren tegen de komst van een AZC. De komende weken ga ik de petitie promoten. Door het plakken van stickers, het deur tot deur uitlopen van folders en via social media”, zegt Rademaker, die met Van Haga ook de mogelijkheid van juridische stappen onderzoekt.

Teken hier de petitie.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.