Kamerlid Olaf Ephraim: “Onacceptabele en bovendien onwettige werkwijze.”
De Belastingdienst houdt soms informatie achter voor de rechter, terwijl de wet voorschrijft dat alle relevante stukken in een zaak moeten worden overlegd. Dat blijkt uit onderzoek van de politieke redactie van RTL Nieuws. De Inspectie belastingen noemt het ‘zorgelijk’ en onderzoekt op welke schaal dit gebeurt. Volgens staatssecretaris Van Rij gaat het om incidenten. BVNL heeft een debat aangevraagd.
Advocaat Carlijn van Dijk staat regelmatig tegenover de Belastingdienst in de rechtszaal. Zij moet vaak ‘hard duwen en trekken’ om het hele dossier op tafel te krijgen. “Soms moet je veel moeite doen om stukken in de procedure te krijgen die ontlastend zijn”, zegt ze tegen RTL Nieuws. “Dan sta je met één-nul achter”, valt advocaat Mark Hendriks haar bij. Ook Hendriks moet vaak knokken om informatie los te krijgen bij de Belastingdienst. “Om een voorbeeld te geven: in een zaak ben ik al vier jaar bezig een dossier te krijgen, dat gaat over FIOD-stukken. We weten dat ze er zijn, maar krijgen ze niet.”
Onwettig
“Een onacceptabele en bovendien onwettige werkwijze”, zegt BVNL-Kamerlid Olaf Ephraim, die stelt dat de ‘schijn van machtsmisbruik’ zich sterkt opdringt. “De Belastingdienst heeft zich, net als iedere Nederlander, gewoon aan de wet te houden. Als een burger informatie achterhoudt is het een doodzonde, maar de Belastingdienst denkt zich dit gewoon te kunnen permitteren wanneer het uitkomt. Sterker nog, het is onderdeel van de ingebakken cultuur van achterhouden en achterdocht.” Ephraim is van mening dat de Belastingdienst, met het toeslagenschandaal in het achterhoofd, de ‘schijn tegen heeft’.
BVNL heeft een debat aangevraagd over de kwestie met verantwoordelijk staatssecretaris Van Rij (CDA).