Alarmerende groei cybercrime – BVNL vraagt debat aan

De toename van cybercrime neemt alarmerende vormen aan. BVNL pleit voor hogere straffen, meer geld en mankracht. “Dit vormt een enorme bedreiging voor de samenleving”, aldus BVNL-Kamerlid Wybren van Haga.

Goede verdienste
Cybercrime gaat bij burgers over whatsappfraude, spoofing en phishing. Maar ook bedrijven hebben er veel last van. Zeker als je kijkt naar ransomware. Dat is zelfs een risico voor de nationale veiligheid. Eerder stelde de Nationale Politie dat steeds meer doelgroepen overstappen van de ‘klassieke’ criminaliteit, zoals overvallen en woninginbraken, naar cybercrime. Het ‘instapniveau’ is eenvoudig, het is een goede verdienste voor criminelen de pakkans is niet zo groot. Ook scholieren stappen in. 

“Van vakkenvullen in de supermarkt, naar zakkenvullen op internet. Dat geeft grote zorgen, zeker als je je bedenkt dat de Nationale Politie 325 miljoen euro extra vroeg van het kabinet, bijvoorbeeld voor het opleiden van cyberspecialisten en het inzetten van innovatieve opsporingsmethoden, maar slechts 26 miljoen heeft gekregen. 

Van Haga: “Dat is een druppel op een gloeide plaat, terwijl het broodnodig is om meer geld en mankracht te reserveren voor het bestrijden van cybercrime, want criminelen worden steeds geraffineerder. Het is bijna niet meer van echt te onderscheiden. BVNL zal naar aanleiding van de reportage ‘Geruïneerd in onzichtbare hel’ van De Telegraaf, een debat aanvragen met de minister van Justitie en Veiligheid.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.