Acties Extinction Rebellion ontwrichten de samenleving – BVNL wil gebiedsverboden

Wybren van Haga: “Dit is geen demonstreren meer, maar vandalisme.”

Kamerlid Wybren van Haga eist maatregelen tegen aanhangers van Extinction Rebellion. “Deze organisatie van beroepsvandalen moet eindelijk een keer aan banden worden gelegd, ze ontwrichten keer op keer onze samenleving.”

Van Haga wijst op de tientallen aanhoudingen van Extinction Rebellion extremisten bij Eindhoven Airport. “Zij overtreden opnieuw de wet, richten enorme financiële schade aan en veroorzaken overlast. Het hele vluchtschema op Eindhoven AirPort moest worden omgegooid.”

Politie rukt groots uit
De laatste weken zorgde Extinction Rebellion, ondanks een verbod, ook al voor grote overlast in Den Haag door meermaals de A12 te blokkeren, waarbij de al onderbezette politie groots moest uitrukken om de vandalen tot de orde te roepen. Hierbij werden honderden mensen opgepakt. BVNL wil dat de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast vanaf heden op Extinction Rebellion van toepassing wordt.

“Deze wet maakt het mogelijk om gebiedsverboden op te leggen. Maar het biedt ook andere mogelijkheden, zoals een groepsverbod, of een meldplicht. Het wordt hoogtijd om zulke middelen in te zetten op de vandalen van deze extreme actiegroep. Zij demonstreren niet, zij terroriseren,” aldus Van Haga, die ook wil dat iedere eurocent aan schade op de daders zal worden verhaald. “Maak Extinction Rebellion verantwoordelijk.”

Vragen van BVNL aan de minister van veiligheid en justitie inzake bestrijden van acties Extinction Rebellion:

1) Bent u bekend met het feit dat Extinction Rebellion wederom de wet heeft overtreden en activiteiten heeft ondernomen die de maatschappij ontwrichten en de economie schade berokkenen? 

2) Wat vindt u van het feit dat de al onderbezette politie haar handen vol heeft aan deze beroepsvandalen? Vandaag zijn tientallen demonstranten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden. Bij eerdere ernstige wanordelijkheden in Den Haag al honderden.

3) Deelt u de mening dat deze opruiende club zo snel als mogelijk aan banden gelegd dient te worden? Zo ja, hoe gaat u dat concreet doen? Graag een gedetailleerd antwoord. 

4) Heeft u de bereidheid om om de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast vanaf heden op Extinction Rebellion van toepassing te laten zijn? Zo ja, graag een gedetailleerde verklaring of u aan leden van Extinction Rebellion en aan vandalen die aan hun wetsovertredende acties meedoen gebiedsverboden gaat opleggen. Graag in uw antwoord ook of u andere mogelijkheden uit deze weg gaat toepassen, zoals een groepsverbod of een meldplicht.

5) Hoe gaat u zich ervoor inzetten dat iedere eurocent aan schade door wetsovertredende acties op Extinction Rebellion en de daders wordt verhaald? Graag een gedetailleerd antwoord 

6) Ontvangt Extinction Rebellion subsidie? Zo ja hoeveel en heeft u de bereidheid om deze subsidie stop te zetten? 

7) Heeft u de bereidheid om Extinction Rebellion, zolang de wet wordt overtreden, niet meer als gesprekspartner te zien?

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.