Aardgasdrama Groningen vraagt om technisch onderbouwde oplossingen

Vandaag praat de Tweede Kamer over het rapport van de Parlementaire Enquête Commissie Groningen. BVNL onderschrijft de vernietigende conclusie van de Commissie, maar pleit voor technische, in plaats van politieke oplossingen.

Onvergeeflijke fouten
Het Groninger gasveld staat symbool wanbestuur, perverse belangen, incompetente bestuurders, en mensen die het slachtoffer zijn geworden van de overheid als dader. Er zijn onvergeeflijke fouten gemaakt. Er is bewust informatie achtergehouden. De Groningers zijn meerdere keren belazerd. Er is technisch geblunderd. En het belang Van Nederland is niet gediend. Het is het zoveelste schandaal in het Rutte-tijdperk en BVNL is van mening dat het aftreden van het kabinet hiervoor geoorloofd is. En er moet nu eindelijk werk gemaakt worden van energiesoevereiniteit, op een technisch verantwoorde en veilige manier.

Bestuurlijke incompetentie
BVNL heeft al heel vaak gepleit voor waterinjectie of stikstofinjectie, om de druk in het veld op peil te houden. Deze technieken worden over de hele wereld toegepast. In plaats daarvan verhoogde Nederland productie en werden de adviezen van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) genegeerd. Een doodzonde die tot enorme schade heeft geleid. En ook het niet instellen van een gasfonds, zoals de Noren hebben gedaan, maar het volledig verjubelen van de opbrengsten, is compleet wanbeheer. Dat de versterkingsoperatie, de schade-afhandeling en de communicatie met de Groningers vervolgens verkwanseld werden is een grote schande. Het illustreert de bestuurlijke incompetentie die Nederland van de ene crisis in de andere stort.

Er zit nog 450 miljard m3 in het Groninger gasveld. Bij de huidige gasprijs heeft dit een waarde van ongeveer 250 miljard euro, waarvan zowel alle Nederlanders als de Groningers kunnen profiteren. In plaats daarvan is Nederland in een energiecrisis terechtgekomen door onze energiesoevereiniteit op te geven.

Niet met de politieke stroom meezwemmen
Nederland heeft zijn energiesoevereiniteit opgegeven, is afhankelijk geworden van dure import uit het buitenland en zeer kwetsbaar geworden voor de grillen van ondemocratische regimes. Honderdduizenden mensen in Nederland kunnen daardoor hun energierekening niet meer betalen en zitten nu in de kou. Het sluiten van het Groninger gasveld is technisch niet nodig, het is een financiële ramp en een catastrofe waarvoor de burger de rekening betaalt. En door nu met de politieke stroom mee te zwemmen, worden zowel de Groningers als de rest van Nederland benadeeld.

Energie-soevereiniteit is de basis van onze vrijheid en dat kan bereikt worden met behulp van ons eigen aardgas. Het Groninger gasveld moet daarom open blijven. In het belang van de energie-soevereiniteit. In het belang van de leveringszekerheid. In het belang van de Groningers. In het belang van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.