71-jarige man zwaar mishandeld in Haagse tram. BVNL pleit voor OV-verboden en zwaardere straffen

De Tweede Kamerfractie van BVNL reageert geschokt op de beelden die de Haagse politie dinsdagavond heeft getoond. Daarop is te zien dat twee verdachten eind augustus een 71-jarige man in een tram bont en blauw hebben geslagen.

“Dit normloze tuig moeten we keihard aanpakken met zwaardere straffen, hoge boetes en een levenslang OV-verbod”, aldus BVNL-fractievoorzitter Wybren van Haga, die erop wijst dat begin september ook al heftige beelden van een geweldsincident in een Haagse tram circuleerden op sociale media. Hierop was te zien hoe meerdere passagiers een man schopten en sloegen. Daarnaast maakte iemand een stekende beweging richting de man.

Conducteur op risicolijnen
BVNL pleit er verder voor om de veiligheid in het openbaar vervoer te vergroten, door op risicolijnen een conducteur te plaatsen. Van Haga: “In bijvoorbeeld Amsterdam is dit al zo, maar ik wil dat de minister in overleg met gemeenten en vervoerders gaat bekijken op welke andere risicolijnen dit ook moet gebeuren.”

Terugsturen naar het land van herkomst
Het valt BVNL op dat de daders van OV-geweld vaak een migrantenachtergrond lijken te hebben. In april zagen we nog schokkende beelden van asielzoekers die een bus terroriseerden in Ter Apel. “Mensen die zich in de asielprocedure zo misdragen, dienen, na het uitzitten van de straf, per direct terug te worden gestuurd naar het land van herkomst. In geval van een dubbel paspoort, pakken we het Nederlandse paspoort af”, aldus Van Haga.

Vragen van het lid Van Haga aan de Ministers van Infrastructuur en Veiligheid en de Staatssecretaris van Asiel, mbt OV-geweld:

1) Bent u bekend met het bericht ‘Ritje in de tram eindigt voor man 71 in zware-mishandeling‘? 

2) Wat vindt u van de beelden die de Haagse politie dinsdagavond heeft getoond, waarop te zien is dat twee verdachten eind augustus een 71-jarige man in een tram bont en blauw hebben geslagen? 

3) Wat gaat u doen om personen die zich aan dergelijk geweld schuldig maken hard aan te pakken? Graag een gedetailleerd antwoord.

4) Heeft u de bereidheid om OV-geweld te beteugelen met zwaardere straffen, hoge boetes en een levenslang OV-verbod? Zo ja, hoe wilt u e.e.a gaan doen? Zo neen, waarom niet? 

5) Heeft u de bereidheid om in overleg met gemeenten en vervoerders de veiligheid in het openbaar vervoer te vergroten door, daar waar dat nog niet gebeurd, op risicolijnen een conducteur te plaatsen? Graag een gedetailleerd antwoord. 

6) Deelt u de mening dat het opvalt dat de daders van OV-geweld vaak een migrantenachtergrond lijken te hebben? Kunt u de Kamer een overzicht doen toekomen van geweldsincidenten in het OV, met daarbij de achtergrond van de daders? 

7) Heeft u de bereidheid om in geval van OV-geweld dat door asielzoekers wordt gepleegd per direct af te zien van de asielprocedure en de dader(s), na het uitzitten van de straf, terug te sturen naar het land van herkomst? Graag een gedetailleerd antwoord. 

8) Heeft u de bereidheid om in geval van een dubbel paspoort bij OV-geweld het Nederlandse paspoort af te pakken? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.