Social mediagiganten zijn vaak politiek gekleurd en beïnvloeden de publieke opinie

Belang van Nederland voorman Wybren van Haga is geschrokken van de berichtgeving dat Facebook een aantal zogeheten noodmaatregelen bewust te vroeg heeft uitgeschakeld en zo de Capitoolbestorming heeft gevoed.

“Social mediagiganten beïnvloeden willens en wetens het politieke proces en lijken daarbij een sterke voorkeur te hebben voor de zittende elite en linkse propaganda”, aldus Tweede Kamerlid Wybren van Haga die zelf vanwege zijn kritiek op het coronabeleid is verwijderd van LinkedIn. “Het inzetten van zo’n paardenmiddel is een directe aanslag op onze democratie. De ruim 240.000 mensen die op mij gestemd hebben, probeert men immers monddood te maken.” 

Klokkenluider

Net zo schokkend is het gegeven dat klokkenluider Frances Haugen, een voormalig medewerker van Facebook, heeft verklaard dat de social mediagigant de groei van het platform centraal stelt en er geen probleem mee heeft om daarbij verdeeldheid tussen haar gebruikers te zaaien. 

“Levensgevaarlijk dat Facebook mensen tegen elkaar opzet louter en alleen om zoveel mogelijk advertenties te verkopen. Als het klopt dat Facebook daarmee de  Capitoolrellen heeft helpen faciliteren, dan is dat zeer verwerpelijk”, aldus Van Haga, die ook wil weten of het kabinet zijn vermoeden deelt dat Facebook dit gedaan heeft om president Trump zo optimaal mogelijk te beschadigen. 

Vragen van het lid Van Haga aan de minister van Media en de minister van Binnenlandse Zaken inzake berichtgeving over Facebook

1) Bent u bekend met de berichten ‘Klokkenluider zegt dat Facebook Capitoolrellen heeft gevoed’ (1) en ‘Van Haga vindt LinkedIn boycot paardenmiddel’ (2)? 

2) Deelt u de mening dat social mediagiganten politiek onpartijdig zouden moeten zijn? Zo ja, wat vindt u van het feit dat LinkedIn mij verwijderd heeft vanwege de coronastandpunten van Belang van Nederland? Graag een toelichting. 

3) Deelt u de mening dat meer dan 240.000 kiezers op mijn persoon een stem verdienen? Zo ja, wat gaat u doen tegen blokkades van Belang van Nederland door social mediagiganten? Graag een toelichting 

4) Wat vindt u van de berichtgeving dat Facebook een aantal zogeheten noodmaatregelen bewust te vroeg heeft uitgeschakeld en zo de Capitoolbestorming heeft gevoed? Graag een toelichting, hoe u dit in Nederland wil tegengaan. 

5) Deelt u de mening dat als de klokkenluider gelijk heeft, Facebook willens en wetens heeft bijgedragen aan het optimaal beschadigen van president Trump en daarmee dus de publieke opinie actief heeft beïnvloed? Graag een toelichting 

6) Wat vindt u van het gegeven dat klokkenluider Frances Haugen, een voormalig medewerker van Facebook, heeft verklaard dat de social mediagigant de groei van het platform centraal stelt en er geen probleem mee heeft om daarbij verdeeldheid tussen haar gebruikers te zaaien? Graag een toelichting, met daarbij hoe u dit in Nederland wil tegengaan? 

(1) https://nos.nl/artikel/2400301-klokkenluider-zegt-dat-facebook-capitoolrellen-heeft-gevoed

(2) https://www.rd.nl/artikel/943979-van-haga-vindt-linkedin-boycot-paardenmiddel

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.