Spaartaksdebacle wordt linkse melkkoe en dure grap voor de belastingbetaler

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de vermogensrendementsheffing, oftewel de ‘spaartaks’. Een peperduur probleem voor het kabinet, dat miljarden moet gaan uitkeren aan mensen die te hoge belastingen hebben betaald over hun vermogen. Want: hoe worden deze mensen gecompenseerd en waar komt dat geld vandaan? Grote kans dat het uit uw portemonnee komt.

De Hoge Raad deed onlangs de uitspraak dat het kabinet spaarders vanaf 2017 moet compenseren voor het teveel aan belastingen en heffingen dat zij betaald hebben over hun spaargeld en beleggingen. De belastingheffing die hierover betaald moest worden, werd berekend met een fictief rendement van 4 procent per jaar. Veel mensen haalden deze winst helemaal niet en zagen zich dus gesteld voor veel te hoge bedragen die zij over hun vermogen moesten betalen. De rechter stelde hen in het gelijk. Een flinke strop voor het kabinet, die haar toch al wankele begroting nauwelijks sluitend kan krijgen en nu als gevolg van het voortdurende wanbeleid en de incompetentie van de eigen organen waarschijnlijk een extra greep in de staatskas zal gaan doen. Tenslotte is dat de modus operandi: het kabinet blundert en u betaalt.

Eerlijk?

Het debat in de Tweede Kamer over deze kwestie zal door de linkse partijen bovendien gretig worden aangegrepen om de zogenaamde inkomensongelijkheid in Nederland weer eens aan de kaak te stellen. SP, GroenLinks en PvdA pleiten voor een progressieve vermogensbelasting, waarbij mensen met een vermogen van boven de 100.000 euro al naar gelang de hoogte van dat vermogen meer belasting gaan betalen. Dat vinden zij wel zo ‘eerlijk’. De vermogensongelijkheid in Nederland groeit, volgens deze partijen, en daarom moeten mensen met veel vermogen zwaarder belast worden. BVNL vindt dit allesbehalve ‘eerlijk’ en is bovendien van mening dat het nog maar de vraag is of de inkomensongelijkheid in Nederland daadwerkelijk zo groeit.

Zuurverdiende centen

Maatregelen nemen voor het verkleinen van de inkomensongelijkheid betekent in de praktijk dat zaken mensen hard voor gewerkt hebben, van hen worden afgenomen. De belastingdruk in Nederland is een van de hoogste van Europa. Wie in Nederland goed verdient, ziet een astronomisch percentage van zijn/haar inkomsten in de kas van de Belastingdienst verdwijnen. Wie eigen vermogen heeft, spaargeld, beleggingen, of andersoortige investeringen, wordt daarvan al sinds jaar en dag aan alle kanten beroofd, dmv allerhande – extra – belastingen en heffingen. Tenslotte moeten de steeds duurder wordende sociale voorzieningen, de zorg, het onderwijs, maar vooral ook de uitkeringen, toeslagen en subsidies die rijkelijk worden uitgedeeld aan mensen met lagere inkomens wel ergens van betaald worden. Van de zuurverdiende centen van de vermogende burger welteverstaan. Die daar vervolgens vaak ook nog bijzonder weinig voor terugkrijgt.

Sinterklaas

En wat te denken van de erf,- en schenkbelasting, misschien wel de idiootste heffingen van Nederland? Waarom moet u belasting betalen over geld waar u al belasting over hééft betaald – namelijk toen u dat geld verdiende – en wat u nu wilt weggeven aan, bijvoorbeeld, uw eigen kinderen? Waarom mogen uw kinderen uw huis, uw auto, of uw spaargeld niet erven, zonder dat zij daarvoor diep in de buidel moeten tasten? Bent u het aan uw medemens met minder verplicht om een deel van uw vermogen af te staan aan hen, alleen maar omdat u meer heeft dan zij? Wat BVNL betreft is dit ridicuul. Tenslotte betaalt u al voor hen, omdat uw inkomen hoger wordt belast en u daarmee dus per saldo meer in de staatskas stopt. En het houdt wel een keer op. U ben toch zeker Sinterklaas niet?

Voor niets gaat de zon op

Links Nederland leeft het liefst in een utopische wereld, waarin iedereen altijd evenveel heeft. Maar niet iedereen werkt even hard, gaat even verstandig met z’n geld om, investeert even slim. Betekent dat dan de mensen die door de optelsom van al die verschillende factoren meer hebben, benadeeld moeten worden? Is dát dan niet oneerlijk? Wat BVNL betreft ligt de waarheid, zoals zo vaak, een stuk genuanceerder. En is de zogenaamd zo ‘eerlijke’ oplossing een stuk onrechtvaardiger dan het zogenaamde probleem zelf. Voor niets gaat tenslotte alleen de zon op. Sancties leggen op de inzet van mensen en het resultaat dat zij daarvan oogsten, is de omgekeerde wereld. U behoort te krijgen wat u heeft verdiend, zowel letterlijk als figuurlijk.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.