BVNL wil ‘bierbelasting’ terugdraaien

Een extra ‘bierbelasting’, in een al peperduur, ondoorgrondelijk systeem van accijnzen, zal op initiatief van het demissionaire kabinet vanaf 2024 een biertje nog duurder maken. Zeker het alcoholrijkere speciaalbier gaat fors omhoog in prijs. BVNL verzet zich tegen deze zoveelste belastingverhoging.

De gezamenlijke Nederlandse Brouwers rekenen voor dat accijnzen tot wel meer dan vijftig procent kunnen stijgen. “Een kwart van de prijs van een flesje bier is nu al belasting”, verzucht directeur Meint Waterlander in De Telegraaf. “Het gaat plat om geld. Maar de rek is eruit, zeggen onze brouwers.” De bezorgde Nederlandse Brouwers en brancheorganisatie CRAFT zijn een petitie gestart, die volgende week aangeboden wordt aan de Tweede Kamer.

Doodsteek
BVNL-voorman Wybren van Haga sluit zich aan bij het standpunt van de bierbrouwers. “De tijd van ‘gratis bier’ ligt helaas al heel lang achter ons, maar dit slaat alles. Ik neem de petitie volgende week dan ook graag in ontvangst, want de initiatiefnemers hebben meer dan gelijk.” BVNL vindt dat de Nederlandse biersector en horeca kapotgemaakt worden door de zoveelste accijnsverhoging. “De opgejaagde inflatie, de hogere inkoopprijzen en het terugbetalen van de in coronatijd opgebouwde (belasting)schulden hebben de sector al in zwaar weer gebracht en daar komt dit nu weer bovenop. Inmiddels zijn er al brouwerijen failliet en deze nieuwe verhoging kan voor vele anderen de doodsteek betekenen. Dat mogen we niet laten gebeuren”, aldus Van Haga, die de bierbelasting wil terugdraaien bij de behandeling van het Belastingplan 2024, volgende week in de Tweede Kamer.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.