Rel over asielzoekerscentrum op grens Barendrecht/Rotterdam is gevolg van falend immigratiebeleid van het kabinet

De gemeente Barendrecht heeft laten weten een plan te onderzoeken om een asielzoekerscentrum te openen voor 500 asielzoekers en met 200 flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen en statushouders. Het AZC zou moeten komen in het Zuidelijk Randpark. Dit ligt vlak bij de afrit Zuidplein, aan de rand van Rotterdam Lombardijen.

Burenruzie
“Het openhouden van de grenzen leidt tot een burenruzie die zijn weerga niet kent. Inwoners uit zowel Rotterdam Lombardijen, als uit Barendrecht is niets gevraagd over het openen van een asielzoekerscentrum. Bewoners vrezen veel overlast. Niet onterecht, als je kijkt naar andere steden waar AZC’s zijn geopend”, aldus Wybren van Haga. 

BVNL verzet zich tegen de komst van een asielzoekerscentrum en roept staatssecretaris Van der Burg van Asiel via Kamervragen op om af te zien van het voornemen voor een AZC en eindelijk over te gaan tot immigratiebeperkende maatregelen. 

Problematiek is al groot
BVNL-lijsttrekker van Zuid-Holland, Peter van der Velden: “Een streep trekken door het AZC is voor BVNL ook een speerpunt voor de Provinciale-Statenverkiezingen. Dit plan moet per direct de prullenbak in. Zowel Rotterdam, Barendrecht, als andere omliggende gemeenten, zullen hier naar verwachting veel overlast van ervaren. Deze regio is al dichtbevolkt, kent grote, stedelijke problematiek zoals criminaliteit, woningnood en schooluitval, Het geeft geen pas om hier een AZC te openen.”

Vragen van BVNL aan de staatssecretaris van Asiel, inzake het plaatsen van een AZC in Barendrecht:

  1. Bent u bekend met het artikel: ‘Rotterdam boos op Barendrecht vanwege plan voor asielzoekerscentrum aan de rand van de stad, bij Lombardijen’?
  2. Deelt u de mening dat een AZC plaatsen op deze locatie ervoor zorgt dat Barendrecht zijn problemen doorschuift naar Rotterdam?
  3. Heeft u zicht op wat voor impact het AZC op deze locatie heeft voor omgevende gemeenten?
  4. Deelt u de zorgen van de inwoners van zowel Barendrecht, als Rotterdam Lombardijen, omtrent toenemende overlast en de hoeveelheid voorzieningen die de wijk biedt? 
  5. Deelt u de mening dat uw weigering om immigratiebeperkende maatregelen te nemen nu leidt tot een burenruzie tussen gemeenten? Wilt u eindelijk immigratiebeperkende maatregelen nemen, zodat we geen nieuwe AZC’s hoeven te bouwen? Graag een gedetailleerd antwoord.
  6. Welke concrete acties gaat u ondernemen om ervoor te zorgen dat deze ‘burenruzie’ tussen Rotterdam en Barendrecht opgelost gaat worden? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.