Opnieuw geweld in het AZC van Heemserveen, BVNL wil maatregelen

In het asielzoekerscentrum van Heemserveen vond op maandag 22 mei opnieuw geweld plaats. Na drie eerdere steekincidenten dit jaar, was er nu sprake van een heuse knokpartij. Tientallen mensen zijn met elkaar op de vuist gegaan. Ditmaal is er niemand ernstig gewond geraakt, maar de maat is vol, vindt BVNL. “Het is het zoveelste incident in het opvangcentrum. Het is hoog tijd dat de staatssecretaris Van der Burg maatregelen treft. We moeten geweld nooit tolereren”, zegt Wybren Van Haga.

Het asielzoekerscentrum van Heemserveen werd in 2016 geopend, maar is sinds dit jaar veelvoudig negatief in het nieuws. Het dieptepunt was in februari, toen een 24-jarige overleed naar aanleiding van een steekincident. Hiervoor hadden er ook al twee steekincidenten plaatsgevonden. Nu gaat het om tientallen mensen die met elkaar op de vuist gaan. Van Haga: “Wij willen weten of de staatssecretaris bereid is om heftige maatregelen te nemen, of het azc te sluiten. En uiteraard moet de asielprocedure van de geweldplegers subiet worden stopgezet, zodat de vandalen kunnen worden teruggestuurd naar het land van herkomst.” 

Vragen van BVNL aan de staatsecretaris van Asiel, over het geweld bij het AZC in Heemserveen:

1. Bent u bekend met het bericht dat er opnieuw een knokpartij is geweest in het azc in Heemserveen?

2. Hoe is het mogelijk dat er na drie eerdere steekincidenten opnieuw geweld plaats vindt in zo’n korte periode in het AZC van Heemserveen?

3. Wat wordt er op dit moment gedaan om mogelijk geweld te voorkomen?

4. Bent u bereid om serieuze maatregelen te nemen om toekomstig geweld in het azc van Heemserveen te voorkomen? Zo ja, wat voor maatregelen overweegt u?

5. Indien het aantal geweldsincidenten blijft toenemen in het AZC in Heemserveen, is een sluiting van dit azc een optie? Indien dit niet het geval is, waarom niet?

6. Wordt de asielprocedure van de geweldplegers subiet stopgezet en volgt er uitzetting naar het land van herkomst? 

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.