Grenscontroles om aanhoudende stroom asielzoekers te stoppen

Gronings Statenlid wil geen derde- en veiligelanders meer zien in Ter Apel

BVNL roept VVD-staatssecretaris Van der Burg op direct grenscontroles in te voeren. “De opvangcrisis loopt helemaal uit de hand en staatssecretaris Van der Burg staat erbij en kijkt ernaar”, aldus Wybren van Haga.

Controle aan de poort
“Veiligheidsregio’s staan er niet om te springen om Ter Apel te ontlasten, vanwege het feit dat zich tussen de vluchtelingen veel derdelanders en veiligelanders bevinden. Dat moeten we helemaal niet willen faciliteren. De controle aan de poort moet beter. Dat kan onder andere met grenscontroles.”

BVNL-Statenlid Robert Pestman trok al meermaals aan de bel over de toenemende druk op asielzoekerscentrum Ter Apel en de overlast die de bevolking daarvan ondervindt. “Diefstal, intimidatie en andere vormen van ellende. Het is onaanvaardbaar dat tussen vluchtelingen steeds meer meer mensen zitten die hier helemaal niets te zoeken hebben”, aldus Pestman, die deze groep mensen niet meer wil zien in Ter Apel. “Daarom steun ik de landelijke lijn van mijn partij om grenscontroles in te voeren.”

Leefbaarheid
BVNL is het apert oneens met Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, die de asielstroom met meer aanmeldcentra wil faciliteren. Van Haga: “Dit land heeft haar absorptievermogen al lang bereikt, dan moet je als voorzitter van het Veiligheidsberaad niet gaan roepen om een tweede, een derde en een vierde aanmeldcentrum, maar dan moeten alle seinen op rood: immigratiebeperkende maatregelen om de sociale cohesie en de leefbaarheid in Nederland te beschermen.” 

Vragen van BVNL aan de staatssecretaris van Asiel, inzake derde- en veiligelanders:

1) Bent u bekend met het bericht ‘Veiligheidsregio’s zitten steeds minder te springen om Ter Apel te ontlasten’?

2) Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is, dat er tussen vluchtelingen veel derde- en veiligelanders zitten, die in ons land helemaal niets te zoeken hebben? Zo ja, wilt u de controle aan de poort sterk verbeteren, ondermeer door het invoeren van (tijdelijke) grenscontroles? Graag een gedetailleerd antwoord. 

3) Kunt u de roep van Hubert Bruls, de voorzitter van de Veiligheidsregio, om naast een tweede ook te komen tot een derde en vierde aanmeldcentrum met kracht ontkrachten, daar aanmeldcentra een aanzuigende werking hebben? Graag een gedetailleerd antwoord. 

4) Waarom kampt de IND in een door de politiek veroorzaakt asielprobleem met honderden vacatures die niet ingevuld kunnen worden? 

5) Wat is uw plan om dat personeelstekort bij de IND als de wiedeweerga op te lossen, teneinde het uitzetten van vele derde- en veiligelanders tot corebusiness van de IND te maken? 

6) Beseft u dat u falende asielbeleid de sociale cohesie en de leefbaarheid in Nederland sterk onder druk zet? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.