BVNL wil AZC Budel per direct sluiten

Wybren van Haga en Hans Smolders: “Inwoners zijn overlast spuugzat.”

Morgen zal BVNL bij het asieldebat in de Tweede Kamer pleiten voor directe sluiting van het asielzoekerscentrum in Budel. Inwoners in het Brabantse dorp worden al jaren geteisterd door overlastgevende asielzoekers. Het AZC in Budel zou op 1 juli 2024 worden gesloten, maar nu het kabinet bereid is gemeenten te overstemmen met de plaatsing van asielopvang, ziet Budel de bui al hangen.

Steekincidenten
“Het bestemmingsplan opvang loopt in 2024 af, maar het contract met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) loopt tot 2028. Er is angst dat de opvang van crimineel boeventuig gewoon doorgaat. Daarom eisen wij van staatssecretaris Van der Burg onmiddellijke sluiting, want bewoners pikken het niet langer. Een petitie die oproept tot sluiting is al duizenden keren ondertekend”, aldus Van Haga en Smolders, die erop wijzen dat na een reeks steekincidenten eind januari een noodverordening werd uitgevaardigd om de veiligheid beter te kunnen waarborgen. Eind februari zijn aan in totaal 58 bewoners van het AZC celstraffen of geldboetes opgelegd. De situatie is volgens de gemeente onhoudbaar geworden.

Kat en muisspel
Toen het COA vorig jaar Budel en Ter Apel uitkoos voor een proef met sobere opvang voor migranten uit veilige landen als Marokko en Tunesië, werden de problemen ondraaglijk. Van Haga en Smolders: “De voorzitter van de winkeliersvereniging in Maarheeze, het dorp dat het dicht bij het azc Budel ligt, geeft aan dat auto-inbraken, winkeldiefstal, intimidatie en zelfs steekpartijen aan de orde van de dag zijn. Ook rond het station is het een dagelijks kat- en muisspel tussen asielzoekers die willen zwartrijden en politie en handhavers. Criminelen, veilige- en derdelanders moeten direct het land worden uitgezet. Het is een keer genoeg.” 

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.