BVNL roept met Kamervragen op tot uitzetten daders steekpartij Fries AZC

Maandagavond zijn twee bewoners van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie gewond geraakt. Vanwege een ruzie hebben ze elkaar mogelijk neergestoken. “Dat is voor beiden meteen inpakken en wegwezen”, aldus BVNL-Tweede Kamerlid Wybren van Haga, die stelt dat bij asielzoekers die de wet overtreden de asielprocedure per direct moet worden stopgezet. “Afhankelijk van eventueel door de rechter opgelegde straffen, moeten zij na hun straf direct worden teruggestuurd naar het land van herkomst.”

Petitie tegen komst AZC Dokkum
Inmiddels is de petitie van BVNL-raadslid Siebe Jan Vogelzang tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Dokkum al meer dan 1.300 keer getekend. “Dat geeft aan dat de mensen helemaal geen trek hebben in azc’s in onze regio!”, aldus Vogelzang. Eind juli bleek dat de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân een draagvlakonderzoek wil voor een asielzoekerscentrum in Dokkum. Maar daar kwam achteraan dat er in principe ruimte voor opvang is. En daar is BVNL het totaal niet mee eens.

“Wij zijn mordicus tegen de opvang van asielzoekers. Onze regio kent problemen en uitdagingen genoeg. We zitten helemaal niet te wachten op 250 asielzoekers. Zeker niet als je de overlast van bestaande azc’s elders in het land inbeeldt”, aldus de fractievoorzitter van BVNL-Noardeast-Fryslân, Siebe Jan Vogelzang. Hij vindt dat de bevolking zich middels een bindend referendum uit zou moeten spreken over wel of geen AZC. “Maar omdat de mogelijkheid van zo’n referendum er op dit moment niet is, zijn we een petitie gestart om nee-stemmers een podium te geven om zich tegen de komst van een asielzoekerscentrum te keren. En dat loopt dus storm.”

Steun vanuit Den Haag
De petitie van Vogelzang (nummer 19 op de Tweede Kamer kieslijst van BVNL) krijgt alle steun vanuit Den Haag. BVNL-voorman Wybren van Haga: “BVNL pleit al langer voor een asielstop, het sluiten van de grenzen en het opzeggen van het VN-Vluchtelingenverdrag uit 1951. Het absorptievermogen van ons land is lang en breed bereikt.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.