BVNL Haarlem wil extra raadsvergadering over Spreidingswet en advies Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050

BVNL Haarlem vraagt een extra raadsvergadering aan over de Spreidingswet en het advies van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050. Deze commissie concludeert dat Nederland in 2050 drukker, grijzer en diverser is dan nu, en dat het matigen van migratie en beter verdelen van de beperkte ruimte noodzakelijk is.

“Willen we de economie overeind houden en ook zorgen dat onderwijs, zorg en wonen voor iedereen beschikbaar is, dan zullen er volgens de Staatscommissie duidelijke keuzes gemaakt moeten worden. Ook op lokaal niveau. Wij pleiten voor een Haarlemse – onafhankelijke – commissie a la de Staatscommissie”, aldus BVNL Haarlem raadslid Joey Rademaker, die nu een extra raadsvergadering bijeen wil roepen. 

Combineren 
BVNL Haarlem wil het behandelen van het rapport van de Staatscommissie combineren met het bespreken van de Spreidingswet, die afgelopen week door de VVD-draai in de Eerste Kamer werd aangenomen. 

Rademaker: “Westland is niet van plan de Spreidingswet, die gemeenten verplicht asielzoekers op te vangen, te gaan uitvoeren. BVNL wil een voorbeeld nemen aan het heldere statement van deze gemeente en zorgen dat ook in Haarlem een meerderheid van de gemeenteraad zich ook tegen het uitvoeren van de Spreidingswet uitspreekt. Nu de Spreidingswet aangenomen is, moet de gemeente Haarlem volgend jaar bijna 1.000 opvangplekken hebben voor asielzoekers. Wat ons betreft gaat dit absoluut niet gebeuren. We bepalen zelf wat we doen met onze ruimte en er is hier gewoon geen plek meer. BVNL gaat er alles aan doen om dit besluit tegen te houden. We laten ons niks opleggen, zeker niet door een wereldvreemde Eerste Kamer.”

Stop met trekken racismekaart 
BVNL stelt dat zowel de bestuurders in het Haarlemse college, als de meeste coalitiepartijen, liever de racismekaart trekken, in plaats van op een verantwoorde manier over de demografische ontwikkelingen te praten. Rademaker: “Gelukkig geeft de Staatscommissie wél het goede voorbeeld. De commissie adviseert om te werken met zogenoemde ‘streefwaardes’ voor de bevolkingsgroei en daarbij verder vooruit te kijken dan één kabinetsperiode. Dat zou het Haarlems college op lokaal niveau ook moeten doen.”

Absorptievermogen 
BVNL wijst er al heel lang op dat de door migratie aangejaagde overbevolking drukt op de leefbaarheid. “Bovendien zorgt de aanhoudende bevolkingsgroei onder meer voor woningnood, criminaliteit, radicalisering en vervuiling op straat. Het absorptievermogen van onze steden is al lange tijd bereikt. Tel daarbij het tekort aan politie- en handhavingscapaciteit op en je weet dat niets doen geen optie is”, aldus Rademaker.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.