BVNL eist actie tegen asieloverlast Ter Apel

Wybren van Haga: “Ophouden met pappen en nathouden. Stelend tuig direct het land uit.”

Staatssecretaris Van der Burg van Asiel moet iets doen tegen de aanhoudende diefstal, intimidatie en agressie veroorzaakt door asielzoekers. Het Groningse dorpje Ter Apel heeft al lange tijd te maken met overlast van het plaatselijke AZC, die steeds verder de spuigaten uitloopt.

Voor eigen rechter spelen
“Ondanks dat staatssecretaris Van der Burg bij eerdere schriftelijke vragen heeft toegezegd met aanvullende plannen te komen om de overlastaanpak meer kracht bij te kunnen zetten, wordt er door diverse asielzoekers nog steeds gejat als de raven”, aldus Van Haga, die wijst op het feit dat bewoners aangeven dat het centrum en directe omgeving van Ter Apel onveilig is. “De situatie is zo erg, dat bewoners aangeven voor eigen rechter te gaan spelen.”

BVNL vindt het stuitend dat dit kabinet maar blijft inzetten op de komst van meer en meer asielzoekers, terwijl het absorptievermogen bereikt is en bewoners zichzelf opsluiten en niet meer naar buiten durven. 

Tuig op je erf
Van Haga: “Bewoners stellen dat de diefstalcijfers in Ter Apel driemaal hoger zijn dan het landelijk gemiddelde. Huizen hangen vol met camera’s en steeds meer tuinen worden uit angst voor geboefte hermetisch afgesloten met torenhoge schuttingen. Vreemd tuig op je erf, winkel- en autodiefstallen, asielzoekers die slapen in parken en bij openbare toiletvoorzieningen. En het wordt steeds erger, vertellen de bewoners.” BVNL wil dat de staatssecretaris bewoners en ondernemers financieel compenseert voor de veiligheidsmaatregelen die zij hebben moeten treffen.

Op eerdere vragen stelde Van der Burg dat het uitgangspunt van het openbare-ordebeleid is dat vreemdelingen die misdrijven plegen niet in aanmerking komen voor verblijf in Nederland. 

“De bewoners en BVNL willen geen uitgangspunten meer, zij willen daden. Stelend tuig moet linea recta het land worden uitgezet. Daar wil ik eindelijk resultaten zien.”

Vragen van het lid Van Haga aan de staatssecretaris van Asiel inzake aanhoudende diefstal, intimidatie en agressie veroorzaakt door asielzoekers: 

1) Bent u bekend met het bericht ‘Woede om asieloverlast, ze fluiten mijn dochter van 14 na.’?

2) Wat is de status van uw belofte op eerdere Kamervragen waarbij u heeft gesteld dat het uitgangspunt van het openbare-ordebeleid is dat vreemdelingen die misdrijven plegen niet in aanmerking komen voor verblijf in Nederland? Hoeveel mensen zijn op basis van een misdrijf vanaf 1 januari teruggestuurd naar het land van herkomst? Graag een gedetailleerd antwoord. 

3) Wat vindt u van het feit dat bewoners stellen dat de asieloverlast alsmaar erger wordt? Graag in uw beantwoording concreet hoe u deze mensen gaat helpen? 

4) Heeft u de bereidheid om bewoners en ondernemers financieel te compenseren voor de kosten die zij maken om zichzelf tegen geboefte te beveiligen? Graag een gedetailleerd antwoord. 

5) Wanneer is het voor u een keer genoeg voor wat betreft het opvangen van asielzoekers? Op welk momentum sluit u de grenzen? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.