Aanmeldcentrum Bant er doorheen gedrukt. BVNL wil ontslag Commissaris van de Koning

BVNL is verbijsterd over de berichtgeving dat burgemeester Roger de Groot van Noordoostpolder zegt signalen te hebben gekregen dat raadsleden zich gechanteerd hebben gevoeld door commissaris van de Koning, Leen Verbeek, over het realiseren van een aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant.

Chantage
“Volstrekt onacceptabel dat gekozen raadsleden gedwongen worden akkoord te gaan met een aanmeldcentrum voor asielzoekers waar helemaal niemand op zit te wachten”, aldus Wybren van Haga, die het onaanvaardbaar vindt dat de raadsleden zou zijn voorgehouden dat de lobby voor de Lelylijn in gevaar komt, als ze niet meewerken aan de plannen voor een aanmeldcentrum in Bant. “Dat is je reinste chantage. Dat alleen al moet reden zijn om de Commissaris te ontslaan. Tel daarbij op dat meerdere bronnen aan Omroep Flevoland bevestigd hebben dat de manier waarop de gemeenteraad op 25 april werd toegesproken als zeer sturend en dwingend werd ervaren en dan weet je dat de positie van deze bestuurder onhoudbaar is.”

BVNL is mordicus tegen de komst van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant. Van Haga: “Niemand heeft daar bij een verkiezing voor kunnen stemmen. Dat maakt het ondemocratisch. Bovendien zien we hoe de bevolking in Ter Apel te lijden heeft onder het asielzoekerscentrum daar. Diefstal, intimidatie en een onophoudelijke stroom van derde- en veiligelanders die helemaal niets in ons land te zoeken hebben. We hebben als land ons absorptievermogen bereikt.”

Vragen van BVNL aan de minister van Binnenlandse Zaken, inzake de chanterende Commissaris van de Koning in Flevoland:

1) Bent u bekend met het bericht ‘burgemeester herkent signalen van chantage door CvdK Verbeek’

2) Deelt u de mening dat het volstrekt onaanvaardbaar is dat het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant er met powerplay doorgedrukt wordt? Zo ja, wat vindt u van het feit dat burgemeester Roger de Groot van Noordoostpolder zegt signalen te hebben gekregen dat raadsleden zich gechanteerd hebben gevoeld door commissaris van de Koning? Graag een gedetailleerd antwoord. 

3) Als u het onacceptabel vindt dat gekozen raadsleden met dwang en drang gedwongen worden akkoord te gaan met een aanmeldcentrum voor asielzoekers waar hè-le-maal niemand op zit te wachten, wilt u dan een onderzoek in stellen naar de kwestie, zeker ook omdat de raadsleden zou zijn voorgehouden dat de lobby voor de Lelylijn in gevaar komt als ze niet meewerken aan de plannen voor een aanmeldcentrum in Bant? Graag een gedetailleerd antwoord over hoe u dit onderzoek naar chantage vorm gaat geven. 

4) Wat vindt u van het feit dat meerdere 

bronnen aan Omroep Flevoland bevestigd hebben dat de manier waarop de gemeenteraad op 25 april werd toegesproken door de CvdK als zeer sturend en dwingend werd ervaren? Graag een gedetailleerd antwoord.

5) Heeft u de bereidheid om de CvdK uit zijn functie te zetten als uit onderzoek blijkt dat chantage alsmede drang en dwang zijn toegepast? Graag een gedetailleerd antwoord. 

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.