Nederland zit op zwart zaad. Steeds meer mensen krijgen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt. BVNL wil per direct werk maken van koopkrachtondersteuning. De accijns op brandstof en de BTW op energie moet sterk omlaag. Het Groninger gasveld moet weer open. Het is tijd dat het kabinet gaat handelen in het belang van Nederland.
Druppel op een gloeiende plaat
Eind april werd de Wet aanvullende fiscale koopkrachtmetingen naar de Tweede Kamer gestuurd. Inmiddels is dat pakket alweer achterhaald, want de prijsstijgingen schieten door het dak. Met een gemiddelde inflatie van 8,7 procent dit jaar staat het water steeds meer Nederlanders aan de lippen. De boodschappen zijn niet meer te betalen en aan de pomp lopen mensen leeg. Ondernemers kunnen hun bedrijf niet meer rendabel draaien door de torenhoge kosten en zien zich steeds vaker genoodzaakt de handdoek in de ring te gooien. De Nederlandsche Bank (DNB) geeft al aan dat de inflatie de komende jaren nog wel blijft stijgen. Het koopkrachtpakket dat er nu ligt is inmiddels verworden tot een druppel op een roodgloeiende plaat.
Twee vliegen in één klap
Ondanks de recente accijnsverlaging staan brandstofprijzen op recordhoogte. Volgens Europese regelgeving mogen de accijnzen niet onder een bepaald niveau komen, maar op dat niveau zitten wij nog lang niet. Op dit moment betalen wij in Nederland een exorbitante 65 cent accijns per liter benzine, terwijl het minimumtarief ligt op 35,9 cent. Steeds meer landen hanteren dat minimumtarief en ondertussen is het daarom goedkoper om naar Duitsland te rijden en daar je tank vol te gooien, dan in Nederland te tanken. Ook de BTW op brandstof moet omlaag, dat kan tenslotte ook voor de energierekening, dus laten we dan gelijk twee vliegen in één klap slaan. Van 21 procent ging de BTW op energie naar 9 procent, maar dat is nog altijd niet genoeg. Een verlaging naar 5 procent biedt de extra verlichting die nodig is.
Diefstal uit de burgerlijke portemonnee
BVNL blijft ook benadrukken dat het in het allergrootste belang van Nederland is dat het Groninger gasveld direct weer opengaat. Het kabinet blijft maar doen alsof we niet op één van de grootste gasbellen van de wereld zitten, terwijl dit deze winter onze redding kan zijn. De keuze die gemaakt wordt voor de vervanging van Russisch gas is van groot belang voor de koopkracht. Het verschil in kosten tussen een kuub LNG en een kuub Gronings gas is schokkend: LNG kost 1 euro, Gronings gas slechts ongeveer 5 cent. Naast het Groninger gasveld kunnen ook de kolencentrales soelaas bieden. We hebben genoeg mogelijkheden om de energieprijzen te drukken. Deze niet gebruiken is diefstal rechtstreeks uit de burgerlijke portemonnee. Terwijl de spreekwoordelijke kippen al zo kaal zijn dat er nauwelijks nog iets van te plukken is.
De Wet aanvullende fiscale koopkrachtmetingen is van tijdelijke aard: de compensaties zullen in 2023 weer verdwijnen. Maar is de Nederlandse financiële situatie tegen die tijd alweer verbeterd? BVNL waagt dat te betwijfelen. Laten wij daarom geen doekjes voor het bloeden hanteren, want zachte heelmeesters maken nou eenmaal stinkende wonden. Het kabinet moet verder kijken dan de neus lang. geen zorgen voor de dag van morgen gaat al lang niet meer op. Geen zorgen voor de dag van morgen gaat al lang niet meer op. Tenslotte liggen vele Nederlanders iedere nacht wakker van de zorgen waar ze iedere morgen weer mee opstaan.